74. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál

A 74. Velencei Nemzetközi Filmfesztivált augusztus 30. és szeptember 9. között rendezik meg a lagúnák városában.

Két legendás hollywoodi színész, Jane Fonda és Robert Redford Arany Oroszlán-életműdíjat kap szeptember 1-jén, akik egyúttal részt vesznek közös Netflix-filmjük bemutatóján is. A két színész az indiai rendező, Ritesh Batra Our Souls at Night című munkájában szerepel együtt. Redford Wildwood Enterprises produkciós cégén keresztül a film elkészítésében is részt vett.

A fesztivál George Clooney Suburbicon című filmjével nyílik meg, melynekforgatókönyvét az Oscar-díjas Joel és Ethan Coen írta, a film producerei között Clooney is ott van Joel Silver, Grant Heslov és Teddy Schwarzman mellett.

A George Clooney rendezésében forgatott produkcióban Matt Damon és Julianne Moore alakítja a főszerepet. A film egy csöndes kisvárosban, Suburbiconban játszódik, ahol egy váratlan esemény fenekestül felforgatja a hétköznapi emberek életét.

A népszerű filmsztár már a hatodik nagyjátékfilmjével jelentkezik rendezőként, legutóbb a Műkincsvadászokat láthatta tőle a közönség, korábban A hatalom árnyékában, Bőrfejek, Jó estét, jó szerencsét! és az Egy veszedelmes elme vallomásai című filmeket jegyezte.

https://youtu.be/je7oS9vmpWA

____________________

A velencei mustrának több mint tíz éve nem volt női zsűrielnöke. Idén Annette Bening tölti be ezt a tisztséget;  pályafutása több mint három évtizede indult (A gyerekek jól vannak, Csodálatos Júlia, Amerikai szépség, Bugsy). Négyszer jelölték Oscar-díjra, két Golden Globe-díjat nyert, megkapta a hollywoodi színészcéh, a SAG díját és egy Bafta-díjat is átvehetett egyebek mellett. Legutóbb Mike Mills Huszadik századi nők című filmjében láthatta a közönség a filmvásznon.

Bening nyolc zsűritaggal együtt dönt a velencei filmfesztivál fődíja, az Arany Oroszlán, valamint a legjobb rendezőnek járó Ezüst Oroszlán és a zsűri díjaként átadott Ezüst Oroszlán odaítéléséről. Emellett döntenek a legjobb színésznőnek és színésznek járó Copa Volpiról, a legjobb forgatókönyvnek járó díjról, a zsűri különdíjáról és a legjobb fiatal színésznőnek és színésznek adható Marcello Mastroianni-díjról is.