Újra felbukkant a fehér Risso-delfin

Június első hetében egy rendkívül ritka élőlényt, egy albínó Risso-delfint fedezett fel a kaliforniai Monterey-öbölben Kate Cummings, egy helyi bálnafigyelő csoport tagja, aki gyorsan felvette a kapcsolatot a Marine Life Studies nonprofit szervezettel, amely jelenleg épp a Risso-delfinek (Grampus griseus) populációját tanulmányozza. Cummings szerette volna megtudni, hogy ugyanazt a fehér borjat és anyját látta-e, akiket még 2015 szeptemberében azonosított. A párost a szakemberek most megjelölték, így a jövőben nyomon tudják követni mozgásukat. Az alábbi videón a 2015-ös felfedezésükkor látható az albínó delfin és anyja.

Az albinizmus számtalan egészségügyi problémával, rossz látással, extrém napfényérzékenységgel és a hanghullám-visszaverődés érzékelésének zavarával is jár(hat), s a ragadozók sokkal könnyebben észreveszik őket. Többek közt ezért is jó hír, hogy a két éve megismert borjú még mindig életben van.

Josh McInne, a Marine Life Studies kutatási koordinátora szerint ha az élőlény immunrendszere, vagy echolokációs képessége (tájékozódás visszavert hang segítségével) nem megfelelő, más példányok segítségére támaszkodhat. Természetes környezetében mélyebbre úszhat a delfin, így kerülve el a napfény káros hatásait. McInne hozzátette: kíváncsi, hogy végül mi történik majd az albínó élőlénnyel. A fiatal egyed azért sárgás, mert a bőrén kovamoszatok nőnek. A kutatók egyelőre vitatkoznak azon, hogy az élőlény valóban albínó, vagy csak leucizmusban (a pigmentáció részleges elvesztése) szenved. Az állatról készült felvételeken úgy tűnik, hogy az állat szeme rózsaszín, ez pedig az albínókra jellemző. A szakértő azt is elmondta, hogy nem túl sokat tudnak a Risso-delfinek táplálkozási szokásairól: főleg tintahalakat fogyasztanak, s mivel csoportban élnek, így könnyebben megszerezhetik a táplálékot.

A Risso-delfin rendkívül félénk, és bár a sarki tengereket leszámítva az egész világon elterjedt, viszonylag keveset tudunk róla. Az bizonyos, hogy éjszaka szeret vadászni, nagyjából 200 méteres mélységben. Mivel a faj rengeteg területen előfordul, a szakértőknek nehéz pontos becslést adniuk az egyedszámra. Ez is közrejátszik abban, hogy a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján a Risso-delfin a nem fenyegetett kategóriába tartozik. (Forrás: IFL Science + Búvárinfó; Zooportál)