Polák László emlékére

Ahogy már FB-oldalainkon közzétettük a szomorú hírt: 2017. július 10-én, életének 71. évében elhunyt Polák László újságíró, a Pátria Rádió szerkesztőségének doyenje. Temetése 2017. július 14-én 14:30-kor lesz Szencen. 

A Pátriáról szóló kisfilmünk kapcsán forgattuk ezt a pár képkockát, amelyen ő szerepel. Sajnos a tervezett portréműsort, amelyben életét és tapasztalatait elmondhatta volna, már nem tudjuk vele elkészíteni, de legalább ennyivel emlékezzünk rá:

_______________

Polák László Pozsonyban született 1946. november 29-én. Szencen érettségizett 1963-ban. A Csehszlovák Televízió pozsonyi stúdiójának dokumentarisztikai szerkesztőségében kezdett dolgozni, a filmstábon belül szinte az összes asszisztensi pozíciót betöltötte. 1970 szeptemberétől külső munkatársként, 1973-tól főállásban a Csehszlovák Rádió magyar nyelvű adásának (a mai Pátria Rádió) szerkesztője, riportere, műsorvezetője. Kezdetben a Kontaktus című ifjúsági műsor riportere volt. A szórakoztató jellegű műsorok mellett egyre gyakrabban híradózott, sőt pár évig hírszerkesztőként is dolgozott. 1974-ben az akkori fiatal kollégáival közösen részt vett a magyar nyelvű adás élő közvetítéseinek beindításában, és a későbbiek folyamán rendszeres szerkesztőjévé vált a Szombat reggel című publicisztikai magazinnak. A nyolcvanas évek derekától szerkesztette a Szívesen hallgattuk című ismétlő műsort, amely elsősorban a hangtári felvételek újrahallgatásának elvén alapult. Jelentős szerepet játszott 1990-ben a magyar adás sztrájkbizottságának létrehozásában és működtetésében, a bársonyos forradalom alatt az állami intézmény átalakításának folyamatában. A rendszerváltás után új műsortípusokkal jelentkezett. Ilyen volt többek közt az Új Hullámhossz politikai magazin. Részt vett a folyamrádiózás létrehozásában, ott volt az egész délutánt átfogó Pavilon indulásánál is. 2003-ban megkapta a 2002-es év legjobb rádiós műsorvezetőinek járó Kristálymikrofon-díjat. Az utóbbi években a Téka című adást vezette, amelyben a rádió archívumából merítve idézte a múltat, a közélet fontos történéseit az elmúlt évtizedekből.