Európai Klímadiplomáciai Hét

Az éghajlatváltozás következményei és kihívásai  lassan, de biztosan tudatosulnak bennünk és a mindennapi életünk részét képezik. Ezeket a változásokat mára már nem lehet elhallgatni. Európa-szerte mind erőteljesebben hívják fel a figyelmet az ambiciózus éghajlatvédelmi célkitűzésekre és arra, hogy mennyire fontos a közös fellépés, a Párizsi Egyezmény végrehajtása. 

Június 19. és július 2. között rendezik az Európai Klímadiplomáciai Hetet, melynek keretében világszerte különböző programok hívják fel a figyelmet a klímaváltozás kockázataira és kihívásaira, a nemzetközi együttműködés fontosságára, valamint az ambiciózus klímavédelmi célkitűzésekben rejlő lehetőségekre.

A Párizsi Klímaegyezmény biztosítja azt a globális keretet, amely révén meg lehet őrizni a gazdasági növekedést és fenntartható fejlődést, amellyel tartozunk a jövő generációinak. A következő ENSZ klímacsúcsra Bonnban kerül sor idén novemberben. Számos ország mellett Németország is elkötelezett a nemzetközi megállapodás megvalósítása mellett és nemzeti szinten is sokat vállal az éghajlat és a környezet védelme érdekében.

Németország szeretné előmozdítani  a globális klímapolitikát: Bonn városa például idén otthont ad az ENSZ legnagyobb, az éghajlat-változásról szóló konferenciájának. Németország nemzeti szinten is nagyra törő éghajlat- és energiapolitikai célokat tűzött ki maga elé, például az üvegházhatású gázok használatának csökkentését, az energiahatékonyság javítását és a megújuló energiaforrások szélesebb körű alkalmazását. Habár Németország az energiaforradalommal egy hosszú és nehéz út mellett döntött, ez az út egyben a nagyobb gazdasági növekedést és a fenntarthatóságot egyszerre fogja jelenteni. A klímavédelem még soha nem volt olyan kiemelkedő jelentőségű kérdés, mint most! Ezért kell közösen mindent megtennünk a biztonságos és fenntartható jövőért a következő generációk érdekében.

_____________________

Egyenlítő (2016) • Zöld és tudományos hírek – Klímakatasztrófa, olajhomok, forróság, szélfarmok; ukrán ökokatasztrófa, mexikói halálzóna, zacskók…

__________________

Kapcsolódó téma: 

A klímaváltozás miatt volt ilyen pokoli forró a június