ENVIRONAPOK: Ökológiai lábnyom

A XIV. Duna utcai environmentális és egészségvédelmi napokon Markolt Réka, (II. A) Ökológiai lábnyom címmel tartott előadást. Az ökológiai lábnyom az egy ember vagy egy adott terület népességének a természetre gyakorolt hatását hektárban kifejező mutatószám. A ökológiai lábnyom az a terület, ami károsodás nélkül meg tudja termelni az aktuális életvitelünkhöz szükséges javakat (élelem, energia …). 

A 2017. április 24-27. között zajlott pozsonyi XIV. Duna utcai environmentális és egészségvédelmi napokon neves hazai és magyarországi kutatók, egyetemi oktatók közreműködésével tudományos előadások hangzottak el, diákok tartottak projektbemutatókat, fotópályázat, ételkóstoló, gyümölcskreációk, újrahasznosítható hulladékból készült ruhák divatbemutatója volt a két nap programja. 

Az ökológiai lábnyom egy erőforrásmenedzselésben és társadalomtervezésben használt érték, ami kifejezi, hogy adott technológiai fejlettség mellett egy emberi társadalomnak milyen mennyiségű földre és vízre van szüksége önmaga fenntartásához és a megtermelt hulladék elnyeléséhez. A kifejezés William Rees és Mathis Wackernagel kanadai ökológusoktól származik. Ez az érték kiszámítható egyes emberekre, csoportokra, régiókra, országokra vagy vállalkozásokra is. (wiki)

Ökológiai lábnyom
Markolt Réka, II. A  – Ökológiai lábnyom

WWF 

http://www.labnyom.wwf.hu/hu/index
http://www.labnyom.wwf.hu/hu/index

További hasonló témájú videók