A „Babák viseletben” kiállítás megnyitója

A Füleki Vármúzeum sajtóközleménye • A „Babák viseletben” kiállítás egyedi módon szemlélteti az egyes szlovákiai régiók, tájegységek, valamint települések szlovák népviseleteinek szépségét és sokszínűségét. A precízen kidolgozott, díszített, autentikus népviseletekbe öltöztetett babákat a Nyitra melletti Lukácsból származó Bellovič házaspár készítette. Bellovič Rastislavhoz már gyerekkorában is közel állt a képzőművészet. Feleségével, Annával, aki már régebben is foglalkozott népviseletbe öltöztetett babákkal, úgy döntöttek, közösen folyatják e hobbit. A döntés a bölényfalui falumúzeum látogatása után született, ahol kiderült, hogy kevés hasonló népművészeti tárgy létezik. A tárlat szinte minden régió szlovák népviseletét bemutatja, közöttük a télieket és nyáriakat, hétköznapiakat és ünnepieket, sőt még esküvőieket is, amelyeket igazán gazdag díszítés jellemez. A figurákat hímzett ingek, kötények, télikabátok, fejkötők, szalagok és gyöngysorok díszítik, ugyanúgy, mint a valós nagyságú viseleteket. A kiállítás szervezője a losonci Matica slovenská Háza, együttműködésben a Füleki Vármúzeummal. A kiállítás megnyitójára 2017. július 14-én, 16:30 órától, a füleki vár Bebek-tornyában kerül sor, s 2017. július 23-ig tekinthető meg. Kurátora Alena Rezková, mérnök.

_______________

A kiállítás a harmadik tánc- és színházi workshop része, mely Ján Botto „ Žltá ľalija” (Sárga liliom) című művének modern színpadi feldolgozásával zárul. A színdarab főpróbáját 2017. július 14-én 22:00 órától, a premiert pedig következő nap, ugyanabban az időpontban, a füleki várudvarban tekinthetik meg az érdeklődők. Főszervező a Slnienko PT, társszervezők a Füleki Vármúzeum, a losonci Matica slovenská Háza, valamint a Rimaszombati Művészeti Alapiskola. A színdarab rendezője Vladimír Sadílek. Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

_________________

Kapcsolódó hazai anyag, aki még nem látta:

A Felvidéki Népviseletes Babagyűjtemény létrehozásának tizenötödik évfordulója alkalmából a Kultúráért és Turizmusért Társulás állandó és pártoló tagjait, a községből elszármazottakat, a népviseletes babagyűjtemény létrehozóit és támogatóit hívta meg a XV. Emese Udvarházi Napok körutazással egybekötött jubileumi rendezvényére 2013-ban, melynek első állomása maga a babamúzum volt: