Az UNICEF új jószolgálati nagykövete a 19 éves Muzun Almellehan

Június 20. a menekültek világnapja • A világ menekült embereinek életét és vívmányait ünnepli meg és egyben a helyzetükre is felhívja a figyelmet.

2000. december 4-én az Egyesült Nemzetek Szervezetének Közgyűlése az 55/76-os határozatával a menekültek világnapjává nevezte ki június 20-át, amit 2001. óta minden évben megünnepelnek. A 2001-es év különleges voltát adta, hogy egyúttal az 1951. július 28-án Genfben aláírásra került menekültügyi egyezmény 50. évfordulójára is emlékeztek. E mellett a június 20-i dátumot azért választották, mert az egybeesik az afrikai menekültek napjával. 

Minden év június 20-án az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa és számtalan civil szervezet emlékezik meg a napról. Céljuk felhívni a figyelmet arra a több millió menekültre és kitelepítettre, akik háború, üldözés vagy egyéb konfliktusok miatt kényszerültek elhagyni otthonaikat.

Több mint 100 országban emlékeznek meg a napról. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa minden évben kiválaszt egy témát (jelmondatot) és az eseményeket e köré a téma köré szervezik az egész világon. A szervezők világszerte ösztönzik a részvételt az ünnepségeken.

_____________

Muzun Almellehan, az UNICEF új jószolgálati nagyköveteAz UNICEF helyi idő szerint hétfőn, egy nappal a menekültek világnapja előtt nevezte ki az UNICEF jószolgálati nagykövetévé a 19 éves szíriai lányt, Muzun Almellehant, aki a szervezet jelenlegi legfiatalabb képviselője, egyben az első, akinek menekültstátusza van. Muzun 2013-ban menekült el Szíriából a harcok elől, a jordániai Zaatari menekülttáborban lelt menedékre, majd Nagy-Britanniában kapott menekültstátuszt. Másfél évet töltött a jordániai menekülttáborban, és már ott kardoskodott azért, hogy a gyerekek, kiváltképpen a lányok számára lehetővé tegyék az oktatást, a kampányához pedig segítséget kapott az UNICEF-től.

„Már gyerekként tudtam, hogy az oktatás kulcsfontosságú a jövőm szempontjában, így amikor elmenekültem Szíriából, csak a tankönyveimet vittem magammal – idézte közleményében az UNICEF a szíriai lányt. – Menekültként láttam, mi történik, ha a gyerekeket korai házasságra vagy munkára kényszerítik; kiesnek az oktatásból, és elveszítik a jövőjüket” – mondta Muzun Almellehan.

A szíriai lány a közelmúltban az UNICEF szervezésében Csádba utazott, ahol találkozott olyan gyerekekkel, akik a Boko Haram iszlamista terrorszervezet erőszakkampánya miatt kimaradtak az iskolából.

____________

A téma iránt érdeklődőknek:

 

Szudán elveszett fiai / Kegyes hazugság (The Good Lie) című 2014-es filmet ingyenesen vetítik a pozsonyi Lumière moziban 2017. július 3-án 20:00 órától. Jegyek július 2-tól igényelhetők a mozi pénztárában.

A film az 1983-as szudáni polgárháború elől menekülő, árván maradt gyerekekről szól, akik 13 év kenyai menekülttábori élet után lehetőségük adódik áttelepülni Amerikába, a Missouri állambeli Kansas City-be. Találkozásuk egy munkaközvetítő cég tanácsadójával, Carrie-vel (Reese Witherspoon) örökre megváltoztatja mindnyájuk életét. A rendező, Philipp Falardeau e történettel a jó példát kívánta elmesélni, mert van ilyen és tudnunk is kell róla.

Reese Witherspoon mellett a szereplők közül sokan egykori szudáni menekültek, többen közülük szolgáltak a hírhedt gyerekkatonák bandáiban is… (The Good Lie, 2014, 1h 46min., rendező: Philipp Falardeau)

A filmről bővebben ITT.

További hasonló témájú videók