Snowflake és Szenja szomorú története

Szenja és SnowflakeHol volt, hol nem volt, volt egyszer két fehér macilány. Jegesmedvéknek mondták őket az emberek. Az egyiket Snowflake-nek, a másikat Szenjának nevezték el. 20 éven át éltek együtt vidáman,

 

mígnem február végén szaporítás céljából egy pittsburghi állatkertbe szállította át Szenja egyetlen társát, a szintén 21 éves Snowflake-et. Snowflake elvitele ellen több mint 45 ezren írtak alá petíciót. A Sea Wolrd közlése szerint a gondozók egy hete vették észre, hogy  a 21 éves Szenja elvesztette az étvágyát, enervált lett és letargikussá vált, de halála még így is váratlanul ért mindenkit.

Állapotát ugyan folyamatosan figyelték az állatkert munkatársai, hetekkel  azután mégis meghalt, amiért az állatkert a tiltakozások ellenére szétválasztotta társától – jelentette a helyi sajtó.

„Szenját az összetört szíve ölte meg” – jelentette ki a PETA állatvédelmi szervezet elnökhelyettese. Tracy Reiman szerint a jegesmedve a bánatba és a magányba halt bele.

Szenja 1995-ben született a németországi Wuppertal állatkertben, és 1997-ben került a San Diegó-i Sea Worldbe, amikor ott megnyílt a sarkvidéki kiállatás. A jegesmedvék általában 15-18 évig élnek a vadonban, de vannak példányok, akik akár 20-30 évet is élhetnek.

2017 elején még reménykedtek, hogy Szenja megkedveli új barátját, a műanyag kissrácot. A videók röviddel a medve halála előtt készültek:

https://youtu.be/3mXV7XhJKz8