Európai Geoparkok Hete Füleken

2017. május 25. és június 10. között kilencedik alkalommal rendezik meg az Európai Geoparkok Hetét a Novohrad-Nógrád Unesco Geoparkban versenyekkel, túrákkal, egyéb programokkal.Európai geoparkok hete NógrádbanA geopark az UNESCO meghatározása szerint egy nemzeti szinten védett terület, mely számos geoterületet foglal magába, amelyek területén előforduló ritkaságok vagy esztétikai vonzerejük különösen értékes. Ezek a Föld-örökség területek részei a védelem, az oktatás, és a fenntartható fejlődés egységes elképzelésének. A 2000-ben létrehozott Európai Geoparkok Hálózatának (EGN) célja a geológiai változatosság védelme, geológiai örökségünk népszerűsítése és bemutatása, illetve a geoparkok fenntartható gazdasági fejlődésének támogatása, elsősorban a geoturizmus fejlesztése révén. A hálózatnak 58 európai tagja van, amelyek a közös a cél elérése érdekében aktív és dinamikus együttműködésben állnak kapcsolatban egymással (2013 szeptember).

Az Európai Geoparkok Hálózatának tagja a Globális Geoparkok Hálózatának. Utóbbit az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) támogatja. A Globális Geoparkok Hálózata együttműködik az UNESCO Világörökség Központtal és Ember és Bioszféra (MAB) bioszféra-rezervátumok világhálózatával.

Novohrad-Nógrád Geopark

novohrad-nograd geoparkA Novohrad-Nógrád Geopark, az Európai Geoparkok Hálózatának és az UNESCO Globális Geopark Hálózatának első, kezdettől fogva nemzetközi (határon átnyúló) geoparkja, amelyhez 2010. március 27-én a franciaországi Luberonban, 36. tagként csatlakozott. Területén több, földtudományi szempontból jelentős emlék maradt fenn, melyek egyben lenyűgöző látványt is nyújtanak. A geopark feladata a terület földtudományi, táji, természeti, ökológiai, archeológiai, történelmi és kulturális értékeinek megőrzése, bemutatása, geoturisztikai termékké formálása, ezáltal a helyi gazdaság fejlesztése. 28 szlovákiai és 63 magyarországi település alkotja.

 

______________
Fotó: Medvesi túra – Moravcsík Norbert felvétele

 

További hasonló témájú videók