Tóth Kinga kapja a Hazai Attila Irodalmi Díjat

Tóth KingaTóth Kinga kapja az egymillió forintos jutalommal járó Hazai Attila Irodalmi Díjat – közölte szombaton a 2012-ben fiatalon elhunyt szerző nevét viselő alapítvány, amely döntését a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon jelentette be.

Az 1983-ban Sárváron született Tóth Kinga hang- és vizuális költészettel, kísérleti zenével foglalkozik, a Tóth Kína Hegyfalu frontembere. Elnökségi tagja a József Attila Körnek (JAK), tagja a Szépírók Társaságának és a Fiatal Írók Szövetségének (FISZ) és számos más művészeti csoportnak.

_______
Torzó

máshogy láss
mondjuk alulról
mozgasd ki magukból
a tárgyakat
nincs pontozás
csak közlések
kegyelem nélkül
gondolkodni
‘rágd le a szavak
ruháját
és birtokold a tövet
fordítsd ki a nedvet
a bőrre
csak a torzó
a torzsa
meg a kacsok
direktebben
lefejteni
levél már nem lehet
minden szervezetet
meg kell meg kell nyesni
Achtung!

Oláh Gergely Máté felvétele

_______________
Az idei könyvhétre várható a Magvető Kiadó gondozásában legújabb könyve, A Holdvilágképűek című grafikákkal és montázsokkal illusztrált kisprózakötet. Versei és grafikái Magyarországon eddig két kötetben láttak napvilágot (Zsúr, 2013; All Machine, 2014) – olvasható a Hazai Attila Alapítvány közleményében.

Tóth Kinga a Pannon Egyetemen német bölcsész, nyelv- és irodalomtanár, a Budapesti Kommunikációs Egyetemen kommunikáció és médiatudomány szakán szerzett mesterdiplomát. Kutatási területei között van az agresszió és nyelv kapcsolata, valamint a művészeti kommunikáció.

A Hazai Attila nevét viselő alapítvány 2012 őszén jött létre édesanyja, Hazai Éva kezdeményezésére. Célja a hagyaték gondozása mellett, hogy egy magánadományozó jóvoltából évente egymillió forint pénzjutalommal járó elismerésben részesítsen egy olyan pályakezdő vagy középgenerációs írót, aki Hazai Attilához hasonlóan szuverén, újító, kísérletező és kockázatvállaló szerző, jelentős művel hívta fel magára a figyelmet, és akire szintén jellemző a társművészetek iránti nyitottság.

_________________
Az alapítvány elnöke Garaczi László, a kuratórium tagja Hazai Éva mellett Németh Gábor és Podmaniczky Szilárd. Tóth Kinga kiválasztásában a kuratórium és az általuk felkért zsűri működött közre, utóbbi tagja volt a 2016-ban díjazott Bartók Imre, valamint Berta Ádám, Nagy Gabriella, Parti Nagy Lajos, Szegő János és Szilasi László.

A díjat április 29-én, szombaton a budapesti Nyitott Műhelyben adják át. (Librarius.hu)

 

További hasonló témájú videók