A Tanítónő a legjobb szlovák film

Jan Hřebejk UčitelkaTegnap este kiosztották a Szlovák Televíziós és Filmakadémia „Slnko v sieti” díjait. A legjobb szlovák film a Tanítónő lett, a főszereplő, Zuzana Mauréry a legjobb női alakítás díját vehette át. 

A tavalyi évben 29 új szlovák filmalkotást mutattak be, ezek közül választották ki a nézők a Tanítónőt (Učiteľka), így ez lett a „Nézők Díja 2017” birtokosa is, majd megkapta a legjobb forgatókönyvért járó díjat – összesen hat kategóriában nyert, míg a történelmi filmdráma, a Masaryk 8 díjat aratott, többek közt a férfi főszereplőnek járót is Karel Roden számára.

 

A legjobb filmproducernek járó díj (Tanítónő) átvétele során Zuzana Mistríková az alábbi üzenetet intézte az ország vezetőihez az RTVS új igazgatójának közelgő megválasztása körül kialakult helyzet kapcsán:

„Nagyfokú elégedetlenségemet kell kifejeznem amiatt, milyen módon folyik a vita ebben az országban a közszolgálati televízió jövőjéről. A közszolgálati médiának nem önöket, politikusokat kell szolgálnia. Nem az önöké, nem finanszírozzák azt a saját zsebükből. A szlovák közszolgálati televízió a közösséget szolgálja.” 

Végül Rudolf Urc kapott életműdíjat a szlovák filmművészetben betöltött szerepéért. Urc karrierje dramarurgként, rendezőként híradózással indult, majd dokumentumfilmezéssel foglalkozott. 1968 után politikai okokból az animációs filmek világába száműzték „ellenforradalmi tevékenysége, jobboldali opportunista magatartása és a fiatalok iránti kritikátlan magatartása” miatt; de ott is komoly tevékenységet tudott kifejteni dramaturgként; az első szlovák animációs film, a Viktor Kubala rendezte Zbojník Jurko (1976) létrehozásában is jelentős szerepe volt.

____________

A film forgatókönyve megtörtént események alapján készült. Érzékeny eszközökkel boncolja a 80-as évek diktatúráját, amely átszivárogva az iskolapadok közé, gyerekek élete mozgatórugójává válik.
Több színészünk is erősíti az alkotás amúgy is erős színvonalát – újra láthatjuk brillírozni Bandor Évát, Mokos Attilát és a szenzációs Kassai Csongort is.
A film címszereplője, Zuzana Mauréry a 2016. éviKarlovy Vary-i fesztiválon Kristály-glóbuszt kapott a legjobb női főszerep kategóriájában, s a cseh kritikusok szerint a Tanítónő Ján Hřebejk (Pelíšky; Musíme si pomáhat) a több éve tartó rendezői válságából való várva várt feltámadásaként is értelmezhető.
A film kötelezően ajánlott minden tanárnak és igazgatónak.

Tanítónő – Učiteľka

Rendezte/Réžia: Jan Hřebejk
Forgatókönyv/Scenár: Petr Jarchovský
Operatőr/Kamera: Martin Žiaran
Zene/Hudba: Michal Novinski
Szereplők/Hrajú: Zuzana Mauréry, Peter Bebjak, Csongor Kassai, Martin Havelka, Zuzana Konečná, Ondřej Malý, Attila Mokos, Éva Bandor, Richard Labuda, Lukáš Pelč

Hossz: 96 perc/minút

Recenzió a filmről a :dunszt:-ban: Csanda Máté: Az elvtársnő nem vész el, csak átalakul

___________________

 

További hasonló témájú videók