70 éve indult el a Kon-Tiki

Kon-Tiki tutaj70 éve indult el a 101 napig tartó Kon-Tiki tengeri expedíció. Thor Heyerdahl norvég utazó és öt társa, annak bizonyítására, hogy a Csendes-óceáni sziget világ a dél-amerikai kontinens felől is benépesülhetett, tengeri expedíciót indított.

Az expedícióhoz egy korabeli inka rajzok alapján, sok ezer évvel ezelőtt használatos tutajt építettet, eredeti módszerrel – kötéllel összekötözött balsafákból, szögek és csavarok használata nélkül. A tutajt vitorlával látták el. A kész tutaj az inka Napisten, Virakocsa nevének egy régi formáját kapta. A perui Callao kikötőjéből indultak. Az út 8000 kilométeres, 101 napig tartott és 1947. 08. 07.-én szerencsésen megérkeztek Polinéziába, Tuamotu-szigetek, Raroia szigetéhez, ahol megfeneklettek a szigetet körülvevő korallzátonyon. A tutaj jelenleg az oslói Kon-Tiki múzeumban tekinthető meg.

Az expedícióról Heyerdahl azonos címmel rendkívül sikeres könyvet is írt, amely alapján film is készült. A tudós az expedícióról Kon-Tiki címmel forgatott dokumentumfilmjéért Oscar-díjat kapott 1951-ben.


  Ha értesülni szeretne róla, hogy milyen új videók kerülnek fel az oldalra
csatlakozzon a Televízió Facebook-oldalához!


A cikkek, illetve videók tartalma nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.
Célunk, hogy lehetőséget adjunk különböző vélemények megjelenésére.


Tags:


A bejegyzés trackback címe: https://www.televizio.sk/2017/04/70-eve-indult-el-a-kon-tiki/trackback/

Most itt van: Home // TERMÉSZETFILMEK, VIDEÓK // 70 éve indult el a Kon-Tiki

© Magyar Interaktív Televízió

© 2010 Magyar Interaktív Televízió. All rights reserved.
Edited by Microgramma