Idén ünnepel a Kisbojtár Gyermek Néptáncegyüttes

Kisbojtár Gyermek NéptáncegyüttesA Kisbojtár Gyermek Néptáncegyüttes 1982-ben alakult Párkányban; alapítója a Városi Ifjúsági Ház és a magyar alapiskola volt. Szervezője Hégli Gyula pedagógus, népművelő, művészeti vezetője és koreográfusa Hégliné Bertók Marianna. Az együttes egy év alatt betört a néptáncéletbe azzal, hogy 1983-ban díjazott lett az Országos Népművészeti Fesztiválon Zselizen, a Kéméndi gyerekjátékok és táncok c. koreográfiával. A járási szintű népművészeti alkotások versenyében 1983-tól 1999-ig folyamatosan első helyezett volt, később, mint örökös első, ebben a versenyben már csak meghívott vendégként szerepelt. 1983-tól hatszor nyerte el az Országos Népművészeti Fesztivál, ill. az Országos Kulturális Ünnepély díjait, ebből háromszor fődíjat nyert. Díjat nyert Eperjesen, Myjaván a szlovák országos fesztiválokon is, és külföldi útjairól is díjakkal tért haza. Járt Dániában, Szerbiában, Romániában, Lengyelországban, Csehországban, Ausztriában és Mo.-n. Több alkalommal láthatta közönség tévéműsorokban is. Évente átlagosan harminc alkalommal lép közönség elé. Működése első tíz évében a Garam és az Ipoly menti magyar tánc-, zene-, ének- és szokáshagyományokat állította színpadra, utána nyitott az egész Kárpát-medencére. – Vezető: Hégliné Bertók Marianna (1982).

Május 27-én évforduló. Tudod hányadik? Lájkold be az oldalunkat és kövesd figyelemmel. Ha ismersz valakit, jelöld meg a képeken! #kisbojtar35

 • Párkány-Kőbánya testvérvárosi program, 2016. június 25. • © Mukkshow (Mukk Sándor)

_________
– Hogyan kezdődött és hol tart ma a Kisbojtár?
– A gyermekcsoport megalakulásának dátuma 1982. december tizedike, amikor is 16 negyedikes kisgyermek a csehszlovák–szovjet baráti hónap alkalmából egy kanásztáncot mutatott be a nagyérdeműnek. Az akkori siker arra biztatott bennünket, hogy egyfajta baráti közösségben, jó hangulatban őrizzük meg és adjuk tovább a magyar néptánc hagyományait. Az első nemzedék után – akik ma 36 évesek – folyamatosan jöttek a jelentkezők, akik meghallván az ifjúsági ház emeletéről kiszűrődő muzsikát, ott toporzékolnak szüleik kíséretében a bejáratnál, mondván: ők is kisbojtárosok szeretnének lenni. Tovább akarják vinni nagyanyáik, nagyapáik örökségét, sok szép vidéket bejárva barátságokat kötni, illatos viseletekben szerepelni, hogy a nyári táborokat ne is említsük. Az egykori 16 nebulóból ma 47-re duzzadt a gyermektáncosok száma. Ennyien még sosem voltak, minden pár csizma és cipő elkelt, kiüresedett a raktár.
– Mi tartja össze a csoportot ennyi éven át is?
– A Kisbojár a párkányi alapiskola kebelében alakult, viszont nem volt iskolai csoport, sőt kiterjesztette kereteit, a gyerekek a környék falvaiból is szép számban érkeznek. Mivel a közösség kiváló, családias hangulatú, aki ide bekerül, azt végigkíséri a néptánc szeretete. A csoportba kerüléskor nincs válogatás, az egész egy nagy családként funkcionál, a nagyobbak felkarolják a kisebbeket és együtt élik meg gyermekkoruk meghatározó élményeit. Ahhoz, hogy ennyi ember együtt tudjon dolgozni szeretettel és megértéssel kell viseltetniük egymás iránt, különben a csoport felbomlana. Ez a veszély szerencsére nem áll fenn. Persze elsődleges cél a táncok hibátlan bemutatása, a szereplés, amivel a kisbojtárosok annyi elismerést szereznek.

A Párkányi Városi Televízió felvétele, 2015


– Hogyan zajlik a hétköznapi munka a csoportban?
A működésben nagy segítségére van a csoportnak a tüneményes szülői háttér, ami a viselet állandó rendben tartásán jóval túlmutat: kitartásra, pontosságra neveli a kis táncosokat. A nyári tánctábor pedig az egész éves munka jutalmaként fogható fel, mind a gyerekek, mind a szülők szempontjából. Viszont itt is megfeszítetten zajlik a munka délelőttönként, hogy aztán a szórakozásnak szentelhessék az időt a lurkók. És aki egyszer eljön, az visszavágyik az éjszakai kalandtúrák és gyermekcsínyek világába. Jelenleg a következő táncokból áll a repertoárunk: dunántúli, gömöri, bodrogközi, imregi, kalocsai, mátyusföldi, leánytáncok és gyermekjátékok. Ehhez hat-hét rend viseletre van szükségünk. Sajnos az utóbbi öt évben a csoportnak nincs saját zenekara, ezért a fellépéseken az Ifjú Szívek zenekara segít bennünket.

Mifelénk az a mondás járja: „Ha fél öt, akkor Kisbojtár” – ez az aranyszabály. A próbák hétfőn és pénteken zajlanak, de gyakran kell próbálni szerdán és szombat délelőttönként is. A csapat viszont lelkes, jó velük dolgozni és az inspiráció kölcsönös. A sok lemondás gyümölcse a siker és a szeretet. A tánctanulás kisebb csoportokban zajlik, majd a próbák második felében a koreográfiákat gyakoroljuk. A Kisbojtár teremtette meg Párkányban a néptánckultúrát, és a város, az alapiskola, a szabadidőközpont és a kultúrház támogatja a csoportot. Ennyi idő alatt kisbojtárosként mintegy ötszáz gyerek fordult meg a próbateremben és a színpadokon…

____________
Forrás: https://www.facebook.com/kisbojtar.gyermektancegyuttes/; Adatbank

 

További hasonló témájú videók