Mert a gyilkos táskákat le lehet cserélni

környezetszennyezés2016 márciusában két tinédzser meggyőzte Bali kormányát, hogy tiltsák be a műanyag zacskók használatát. Egy testvérpár elképesztő kampányt indított Bali környezetszennyezése ellen. Egészen az éhségsztrájkig elmentek, 

és még az ENSZ főtitkárával is találkoztak. A gyönyörű indonéz sziget, Bali az egyre nagyobb turistaáradattól és az egyre nagyobb mértékű műanyag szennyezettségtől szenved. A trópusi álomsziget tengerpartjait mára elárasztotta a műanyag hulladék, ezért döntött a két tinédzser lány Isabel és Melati Wijsen úgy, hogy fellépnek ez ellen, és a sziget megmentéséért a végsőkig elmentek…

„Viszlát, műanyagzacskók” kampány

A testvérpár 3 évvel ezelőtt elindította a „Bye bye plastic bags” kampányt, melynek célkitűzése az volt, hogy tiltsák be Balin a műanyag zacskók használatát. A kampány keretén belül fáradhatatlanul buzdítottak gyerekeket és felnőtteket egyaránt arra, hogy tegyenek a környezetszennyezés ellen. Közös szemétgyűjtéseket szerveztek a tengerpartokon, beszédeket, videókat készítettek, és benyújtottak egy petíciót a kormánynak. Mindenféle módon inspirálták a környezetüket, és kitartóan, elkötelezetten haladtak a megvalósítás útján. Az út természetesen nem volt egyenes, és sok akadályba ütköztek, végül egészen az éhségsztrájkig elmentek, hogy fogadja őket Bali miniszterelnöke.

"Te szedd" akciók a tengerparton

„Te szedd” akciók a tengerparton

„A műanyag a környezet legnagyobb ellensége”

„Balin 680 köbméter műanyag szemét termelődik minden nap, a műanyag zacskóknak pedig mindössze 5 százaléka újrahasznosított,” mondja Isabel. A műanyag szemét nem csak a tájat teszi tönkre, (hiszen több száz év alatt bomlik csak le), hanem az egészségre is káros, ugyanis Balin a szemetet gyakran elégetik, mely során metán és egyéb szennyező anyagok kerülnek a levegőbe rákot és születési rendellenességet okozva. A műanyag szemét legnagyobb részét a műanyag zacskók teszik ki, melyek használata, ha ilyen mértékben folytatódik tovább, akkor egy felmérés szerint 2050-re már több lesz az óceánban a műanyag, mint a hal.

Bali kormányzóját végül meggyőzték

A több éves kampányolás után végül sikerült elérni a legnagyobb győzelmet: Bali kormányzója aláírta, hogy 2018-ra betiltják a műanyag zacskókat az egész ország területén, helyette különböző környezetbarát megoldások, például teljesen lebomló bambusz bevásárló táskák kerülnek majd forgalomba. A kormányzó régebben többször is úgy fogalmazott, hogy a szemét halmozódása Balin egy „természetes jelenség”, nem lehet megállítani, a két lány kitartó kampánya azonban olyan mélyen hatott rá, hogy nem csak, hogy aláírta az egyezményt, de csatlakozott is a „Bye bye plastic bag” programhoz.

Szovákiában 2019-től szüntetik be az ingyenes nejlontáskák osztogatását.

Forrás: Tihanyi Petra, Interpress magazin

További hasonló témájú videók