Grúzia csodálatos tájai

Irány Grúzia!A grúz kultúra gazdag és ősi gyökerei háromezer évre nyúlnak vissza az időben. Az ország évezredeken keresztül nagyhatalmak határvidéke volt, a grúz nép mégis fennmaradt, sőt, a XII. század környékén Grúzia 

maga is regionális nagyhatalmi státuszra tett szert. Északi szomszédja Oroszország, délről Törökország és Örményország, keletről Azerbajdzsán határolja. Az ország földrajzi-éghajlati szempontból változatos, egyaránt vannak alpesi és szubtrópusi klímájú területei. Lakóinak túlnyomó többsége ortodox keresztény.

A felvételek DJI Phantom 3 Advanced Aircraft drón segítségével készültek. Videó: Giorgi Shermazanashvili

__________

Ha be szeretnéd járni Grúziát, vannak helyek, amiket vétek kihagyni. Ilyen a Kutaiszi közelében lévő Prométeusz-barlang, amely Európa egyik legszebb barlangja. A legenda szerint Zeusz ide, a Kaukázus hegyére, Khvamlire láncolta Prométeuszt, mert az ellenszegült neki.

A Gelati kolostorkomplexumot a grúz király, Dávid alapította 1106-ban, és a XII-XIII. században ez volt Grúzia kulturális és szellemi központja.

Grúzia egyik legősibb városát is érdemes meglátogatnod: Uplistsikhét még az i.e. I. évezredben építették, ez tulajdonképp egy kősziklába vájt város, ahol érdemes megnézni, hogyan is éltek az emberek ezekben a barlangszerű épületekben sok-sok évvel ezelőtt.

Mcheta Tbiliszitől közel 30 km-re fekszik, és ez az ország egyik legrégebbi városa: még az V. században alapították. A két folyó találkozásánál fekvő város 800 évig töltötte be a főváros szerepét, számos műemléke 1994 óta az UNESCO világörökségi listáján szerepel. Itt található egy dombtetőn a Jvari-kolostor, ami a IV. században épült, 2004 óta szintén a világörökség része, 6 éve azonban felkerült a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára.

További hasonló témájú videók