A szembenézés fájdalmas folyamat – mementó

Megállítjuk?Egy hír – és ami mögötte van. A Kotleba-féle párt ismét látványosan és nyilvánosan szerette volna megünnepelni a fasiszta Szlovák Állam megalakulásának mai évfordulóját. Komoly társadalmi felzúdulás hiúsította megRimaszombat előtt több városban is a kezdeményezéseiket. De azért Tiso sírját a pozsonyi Márton-temetőben ma délelőtt mégis megkoszorúzták. „Hagyományosan.”…

Az évforduló közeledtével a fasizmus előretörését elítélő, annak veszélyeire figyelmeztető rendezvények sorozatát tartották szerte az országban. A náci Németországgal való együttműködés, a fasizmus eluralkodása Európa minden államának sötét fejezete. A korszakkal való szembenézés fájdalmas folyamat. Kutatók, oktatók, közéleti emberek, túlélők, művészek közös erőfeszítése sem elég a fasizmus újbóli előretörésének megfékezéséhez. Ahhoz az kell, hogy te magad válj objektíven és felelősen gondolkodó emberré. 

__________
Történelem dióhéjban
: Az Első Szlovák Köztársaság egy, a németek által létrehozott bábállam volt, amely 1939. március 14-től 1945-ig létezett. Hitler Jozef Tiso szlovák politikust kérte arra hogy nyilvánítsa ki függetlenségét Csehszlovákiától.

Szlovákia függetlenségének kinyilvánítása után egy nappal,március 15-én német csapatok megkezdték a bevonulást Csehországba. Ugyanezen napon magyar csapatok átlépték az új szlovák állam határát és ellenőrzésük alá vonták Kárpátalját. Ez volt Kárpátalja visszafoglalása. A fiatal szlovák állam 1939. március 23-tól április 4-ig hadban állt Magyarországgal (Magyar–szlovák kis háború).

Az új Szlovák Köztársaság teljes mértékben Adolf Hitler akaratának volt alárendelve, bár hivatalosan Szlovákia államfője Jozef Tiso volt. Lengyelország lerohanásakor Németország mellé Szlovákia is bekapcsolódott a küzdelmekbe kisebb segédcsapatokkal. Emiatt Szlovákia kisebb területeket kapott a Második Lengyel Köztársaságtól. A szlovák állam északnyugati részét „német katonai ellenőrzés” alá vonták. 1941. június 22-én Szlovákia is bekapcsolódott a Barbarossa hadműveletbe. A Szlovák Hadsereg főparancsnoka Ferdinand Čatloš volt. 1944-ben amikor a Munkás-paraszt Vörös Hadsereg elérte Szlovákia határát, elkezdődött a szlovák nemzeti felkelés, amelyet azonban a németek levertek. A második világháború után a párizsi békerendszer szerint (mivel a Szövetségesek soha nem ismerték el Szlovákiát független szuverén államnak) Szlovákia újra Csehszlovákia részévé vált.

___________
Az alábbi dokumentumfilmek a Szlovák Filmalap és a Szlovák Filmintézet támogatásával készültek:

_________
Fotó: dennikn.sk / Tomáš Benedikovič

_________
Vélemény:
Štrnásty marec si treba pripomínať. Ako Deň národnej hanby