100 éve hunyt el Ferdinand Zeppelin

Zeppelin utolsó léghajója repülés közben100 éve hunyt el Ferdinand Zeppelin német katonatiszt, feltaláló, a kormányozható léghajó megépítője, aki a magyar Schwarz Dávid terveit továbbfejlesztve megalkotta a merev testű léghajót, mely teljesen kormányozható volt.

Katonai pályafutásának befejezése után a kormányozható léghajók problémájával kezdett foglalkozni. Mivel a léghajók építése drága volt, sokáig nem talált támogatókra, pénzszerző akciókat szervezett, hogy folytathassa munkáját. A prototípus 1900-ban szállt fel, de az állandó tökéletesítések még sokáig folytak, ám a kezdeti sikereket a rohamosan fejlődő repülőgép hamarosan kiszorította.

Videó: aeromagazintv
_
____________

Az ő közreműködésével építették az első hélium-töltésű „Zeppelin” prototípusát. Ezt a példányt felhasználták a polgári repülésben szintúgy, mint katonai célokra. Egy másik léghajó, a „Hindenburg” útja katasztrófával végződött, mert a roppant gyúlékony hélium lángra kapott. 

Hindenburg – A repülés Titanicja • szinkronizált angol dokumentumfilm (2007)

_____
Schwarz Dávidról szóló összeállításunk.

Cikk: A repülő óriásszivar, avagy, a Zeppelin-sztori

• • •

Fotó: Zeppelin utolsó léghajója repülés közben

• • •


  Ha értesülni szeretne róla, hogy milyen új videók kerülnek fel az oldalra
csatlakozzon a Televízió Facebook-oldalához!


A cikkek, illetve videók tartalma nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.
Célunk, hogy lehetőséget adjunk különböző vélemények megjelenésére.A bejegyzés trackback címe: https://www.televizio.sk/2017/03/100-eve-hunyt-el-ferdinand-zeppelin/trackback/

Most itt van: Home // NAGYVILÁG, TECH, Tudományos felfedezések, VIDEÓK // 100 éve hunyt el Ferdinand Zeppelin

© Magyar Interaktív Televízió

© 2010 . All rights reserved.
Edited by Microgramma