Yoko Ono 84 éves

Yoko OnoYoko Ono Lennon (Tokió, 1933. február 18.) japán képzőművész, zenész, dalszerző akkor tett szert nemzetközi hírnévre, amikor házasságot kötött John Lennon brit művésszel. Jelenleg New Yorkban él.

A művészek nagyobb része megalkuvás nélküli látnoknak tartja, és az is vitathatatlan, hogy hatása az avantgárd képzőművészetre jelentős.

 
    
Yoko Ono (keresztnevének jelentése: az óceán gyermeke) gazdag tokiói családban született. Apja ígéretes klasszikus zongorista volt, aki életét nem szentelhette a zenének, de kiváló bankár lett belőle. Apját nem sokkal Yoko születése előtt San Franciscóba helyezték át. 1938-ban Japán háborús készülődése miatt visszatértek Tokióba, ahol a fiatal lány a legelőkelőbb magániskolába járt, megtanult énekelni és zongorázni.
    
A háború után a család New Yorkba költözött, Yoko itt ismerkedett meg az avantgárd művészettel, különösen John Cage zenéje volt rá nagy hatással. 1956-ban megszökött hazulról és családja tiltásával dacolva férjhez ment a híres Juilliard zeneiskola egyik japán hallgatójához. Az ifjú pár New York bohémnegyedében, a Greenwich Village-ben telepedett le, lakásuk a fiatal művészek találkozóhelye lett.
 
Yoko verseket írt, de végül a konceptuális művészet ejtette rabul, amely lehetőséget kínált számára, hogy a művészet határait a végsőkig kitolja. A közönség és a kritika művészeti radikalizmusát nehezen emésztette, munkáit figyelmen kívül hagyták vagy nevetségessé tették, házassága felbomlott.
    
Mindez 1962-ben változott meg, amikor a dzsesszzenész, filmproducer Andy Cox előbb a szárnyai alá, majd rövidesen feleségül vette. Ez a házasság sem tartott sokáig, közös gyermeküket, Kyokót Cox vette magához, Yoko 25 évig nem is látta a lányát. Ono egyre ismertebb és elismertebb lett, konceptuális eseményeket rendezett arra törekedve, hogy a nézőt bevonja műalkotásaiba és állásfoglalásra késztesse. Egyik kiállítási tárgya 1965-ben saját maga volt: a látogatók levághattak egy-egy darabot ruhájából, míg végül meztelenül állt a közönség előtt… A performance üzenete az volt: legyél úrrá a materializmuson és a képmutatáson, mutasd meg a valódit, a természetest.
    
A rockzene történetét is meghatározó nap volt 1966. november 9., amikor az avantgárd művészet iránt érdeklődő John Lennon meglátogatta Yoko egyik londoni kiállítását. Lennont először Yoko egyik installációja nyűgözte le: egy létra, amelynek tetejére felmászva nagyítóval ennyit lehetett olvasni: Igen. Hamarosan a művésznőbe is beleszeretett, és a Beatles rajongóinak nem kis megrökönyödésére bejelentették: szerelmükből házasság lesz. A rajongók nem értették, mi nyűgözi le Lennont, mert Yoko műveit nem tartották művészetnek. John és Yoko több happeninget rendezett, a leghíresebb az 1969-es ágykampány volt, amelyet nászútjuk során a folyamatos médiafigyelmet kihasználva indítottak a békéért – ekkor született a békehimnusz, a Give Peace a Chance című dal is.
    
Lennon e kapcsolatnak köszönhetően művészileg újjászületett, más zenei világot fedezett fel. Yokóval elválaszthatatlanok voltak, együtt zenéltek a Plastic Ono Bandben, lemezeket, kiállításokat, filmeket alkottak. A hetvenes évek közepén szakítottak, de Lennon másfél év múlva visszaköltözött feleségéhez, és még abban az évben megszületett közös gyermekük, Sean. Lennon ekkor felhagyott a zenéléssel, hogy gyerekét nevelje, a reflektorfénybe csak 1980-ban tért vissza a Double Fantasy albummal. A lemez megjelenése után néhány héttel, 1980. december 8-án Lennont lelőtte egy őrült rajongója. A gyászoló Yoko a Seasons of Glass című lemezzel búcsúzott élete társától. Azóta tucatnyi lemezt adott ki.
    
Ono fokozatosan visszatért a képzőművészet világába és folytatta a fényképezéssel kapcsolatos kísérletezését is. 2009-ben megkapta a velencei kortárs képzőművészeti biennále Arany Oroszlán-életműdíját. Az utóbbi években megbékélt Lennon első házasságából származó fiával, Juliannel és Paul McCartneyval is, részt vállalt a Beatles-antológia összeállításában.
 
Yoko, akinek Lennon után két évtizedig magyar származású élettársa (Sam Havadtoy) volt, többször járt Magyarországon, Budapesten lakást is vásárolt.
    
Yoko Onónak 80 évesen is több tettével sikerült meglepnie a világot: környezetvédelmi művészkoalíciót alakított zenészfiával, Seannal, Lennon-Ono Grant for Peace nevű békedíjat adományozott a Pussy Riot orosz punkegyüttesnek és Lady Gagának, emellett Lennon férfias vonzereje által ihletett divatkollekciót mutatott be New Yorkban.