XVI. Csengő Énekszó • Ad Libitum Kamaraegyüttes (1-4)

Csengő Énekszó - Ad Libitum Kamaraegyüttes 3 Az esti fesztiválkoncert keretében fellépett a budapesti Ad Libitum Kamaraegyüttes. Mindegyikük a nagy múltú Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott. 

Ráadás:

Harmadik rész:

Második rész:

Első rész:

A szlovákiai magyar gyermek- és ifjúsági kórusok országos fesztiváljának XVI. évfolyamát Érsekújvárban a Lovardában tartották 2016. május 26-27-én.

___________

Az együttes 2003-ban fúvósötösként alakult az egyetem fúvós tanszékén. Tanulmányaik befejeztével a felállásuk megváltozott és az összetételét az adott koncert dramaturgiája határozza meg. Gyakran egy műsor keretében a kvintettet, kvartettet vagy trió váltja. Ez kreatívabbá teszi a fellépéseiket, amely inspirálóan hat az előadókr,a és változatosságot kínál a hallgatóknak.  

Valamennyien hivatásos zenészek, az Operaház, illetve más budapesti szimfonikus zenekarok tagjai. Hangversenyeiken leginkább a zenei klasszicizmus és romantizmus remekei szerepelnek, kiegészítve a barokk kor átirataival, de széles választékot kínálnak a kortárs szerzők műveiből is.

Repertoárjukon a XX. századi magyar szerzők mellett sok szlovák és cseh szerző műve is szerepel, mert ezekben az országokban szerepelnek a leggyakrabban. Így több kortárs zeneszerzőnek (M. Novák, A. Tučapský, Ľ. Bernáth) szerzői estet is tartottak és vitték művészetüket közönségsikerre. A kromeříži FORFEST kortárzenei fesztiválon bemutatott műsorukat felvette a Cseh Rádió.

Sokoldalúságukat bemutatták a Magyar Rádió márványtermi hangversenyciklusa keretében, de a Szlovák Rádióban is amely rögzítette és ugyancsak műsorra tűzte a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága megalakulása 25. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepi ülés hangversenyét.

A kamaraegyüttes hazai fellépései mellett bemutatkozott még Szlovéniában, Ausztriában, Csehországban és gyakran Szlovákiában. Az együttes elmúlt évi szlovákiai hangversenyei: Poprád, Galánta (Bartók-Szíjjártó vetélkedő), Nové Mesto n/V., Nyitra, Pozsony, Tapolcsány, Rimaszombat, Kassa. Idén Nagyszombatban, Tornalján, Kézsmárkon szerepeltek. Az ifjú művészek „anya”zenekaraik tagjaiként, illetve szólistaként beutazták szinte egész Európát.

További hasonló témájú videók