Ferenc, a „lázadó pápa” 80 éves

Ferenc pápa 80 évesAz 1927. december 17-én Buenos Airesben, Argentínába kivándorolt olasz családban született Jorge Mario Bergoglio – Ferenc pápa – születésnapján is mindennapos vatikáni szolgálatát végzi: reggel a Rómában tartózkodó bíborosokkal mutat be misét, majd küldöttségeket fogad. Szombat délután Claudio Baglioni olasz énekes tart jótékonysági koncertet a vatikáni audienciateremben, de ez a közép-olaszországi földrengés sújtotta lakosságnak szól.

Születésnapján Ferenc pápa megajándékozza a Róma utcáin élő hajléktalanokat és szegényeket. Pápává választása óta az egyházfő minden születésnapján valamilyen meglepetésben részesíti a hajléktalanokat. Tavaly takarókat és hálózsákokat adományozott nekik, korábbi születésnapján ünnepi ebédre hívott meg néhány római hajléktalant.

______________________________________________

Francisco – El Padre Jorge • Rendezte: Beda Docampo Feijóo • Amikor egy Buenos Aires-i orvostanhallgató felfedezi keresztény hitét, még nem sejti: ez az első lépés azon a hosszú úton, amely végül Rómába vezeti. A fiatal spanyol újságírónő, Ana a 2005-ös pápai konklávé idején ismerkedik meg Jorge Mario Bergoglio bíborossal. Ekkor kezdődik mély barátságuk, amelyben a humor, a meghittség, a szeretet és a bölcsesség éppoly fontos szerepet játszanak, mint Jorge atya – azaz ahogy ma már inkább ismerjük: Ferenc pápa – azóta is hirdetett tanításaiban. Ana és Jorge atya beszélgetései során kibontakozik az egykori szegény olasz menekültek gyermekének sorsa: ifjúkori szerelmei, elhivatottságának megtalálása, küzdelme a korrupt kormányok és bűnszövetkezetek ellen, az elesettekért való kiállása és mélyen emberi, a szeretetet mindenek fölé helyező hitvallása.

A lázadó pápa (Rebel Pope) • 44 perces kolumbiai dokumentumfilm Jorge Bergoglio (Ferenc pápa) életéről • Miként lesz egy a szülei által orvosnak szánt argentin fiatalból a történelem első latin-amerikai pápája? És egy konzervatívnak, megosztónak és túlzottan tekintélyelvűnek tartott jezsuita rendfőnökből a nyomornegyedek érzékeny, gyalogosan járó, mindenki felé nyitott pártfogója? A film Jorge Bergoglio hosszú és akadályokkal teli, de töretlenül felfelé vezető útját követi végig Dél-Amerikától a Vatikánig.

Forrás: NatGeo