Elhunyt Robert Vaughn amerikai színész

Robert VaughnRobert Francis Vaughn New Yorkban született, szülei is a szórakoztatóiparban dolgoztak, apja a rádióban, anyja színpadon szerepelt. A Minnesota Egyetemen újságírást tanult, de egy év után otthagyta, 

és inkább Los Angelesbe utazott, hogy színészi diplomát szerezzen. A televízióban és a filmvásznon is az ötvenes években debütált. Az 1964-ben a képernyőre került The Man From U.N.C.L.E. nyomban hatalmas siker lett, és 1968-ig futott. Vaughn a titkos kémszervezet egyik csúcskémjét, Napoleon Solót alakította a tévésorozatban, amelyet a James Bond-filmek ihlettek.

https://youtu.be/tyleBJTEXBc

 A színészt 1959-ben jelölték Oscar-díjra a The Young Philadelphians című drámában nyújtott alakításáért. Egy évvel később John Sturges A hét mesterlövész című westernjében játszott Yul Brynner, Steve McQueen és Charles Bronson társaságában. A film kirobbanó sikere az ő pályafutását is meglódította.

Sorban forogtak olyan filmjei, mint a Ha kedd van, akkor ez Belgium (1969), a Julius Caesar (1970), amelyben John Gielgud, Charlton Heston és Jason Robards oldalán játszott, a Mr. Soames eszmélése című sci-fi, valamint a The Statue és a Clay Pigeon (1971). A Pokoli toronyban, 1974-ben Parker szenátort alakította. Ezt követően egy sor tévé- és játékfilmben játszott szenátorokat és más befolyásos embereket. Az 1983-ban készült Superman 3-ban rábízták a főgonosz szerepét.

Játszott A szupercsapat című tévésorozatban 1986-87-ben, a Gyilkos sorokban 1985 és 1992 között, és az Esküdt ellenségekben is a kilencvenes évek végén. A Coronation Street 2012-es évadában is feltűnt, 2006 és 2015 között pedig a Különleges ügyosztály epizódjaiban láthatták a nézők. Gold Star című utolsó játékfilmje októberben debütált Amerikában.

Robert Vaughn Oscar-jelölt amerikai színész 83 éves volt, leukémiában halt meg. 

https://youtu.be/JLTVl6YWOjA

Fotó: Daily Express