Felrobbant egy Falcon 9 hordozórakéta

Felrobbant a SpaceX egyik Falcon 9 űrrakétájaFelrobbant a SpaceX egyik Falcon 9 űrrakétája Cape Canaveral kilövőállomásán a tesztek során tegnap. A tervek szerint szeptember 3-án az izraeli Spacecom Amos-6 kommunikációs műholdját kellett volna pályára állítania.

A szemtanúk szerint nagy és sűrű füst árad a floridai Kennedy Űrközpont kilövőállomásáról. A robbanás akkora volt, hogy a több mérföldre lévő épületek is beleremegtek. Számos amatőr videó is készült az esetről, főleg az utólagos robbanásokat sikerült megörökíteniük.

A Falcon 9 egy űrhajózási hordozórakéta, melyet a SpaceX (Space Exploration Technologies) fejlesztett ki és gyárt az Egyesült Államokban. A kétfokozatú rakéta első indítását 2010. június 4-én hajtották végre (v1.0), a jelenlegi (v1.1) változat 2013. szeptember 29-én debütált. A hordozó a Falcon rakétacsalád tagja, tervezett Falcon 5 helyett lépett szolgálatba, a már korábban kifejlesztett Falcon 1 részegységein alapul (az egyes típusok elnevezésének 1-5-9 számjelei a rakétákba épített hajtóművek számára utalnak).

A rakétacsalád egyedülálló tulajdonsága a tervezett újrafelhasználhatóság, amit az első fokozat esetében irányított ereszkedéssel és aktív fékezéssel, a rakétafokozat ismételt begyújtásával érnének el, a kilövésből megmaradó üzemanyag felhasználásával. Bár az eredeti tervek még a teljes rendszer újrafelhasználhatóságát célozták, ezt később a második fokozat esetén, a beépítendő hővédő pajzs többletsúlya miatt elvetették. A fejlesztés korai fázisában a rakétafokozatokat ejtőernyővel szerelték fel, hogy az óceán felszínén landolhassanak, ám ez a megközelítés a tengervíz korrozív jellemzői miatt csak a kísérleti eszközök tanulmányozását célozta volna, és nem járt sikerrel, mert a visszatérő elemek az ereszkedés közben fellépő erőhatások és melegedés hatására darabjaikra hullottak.

A rakétát műholdak pályára állítására, illetve a Dragon űrkapszulával a Nemzetközi Űrállomáshoz utánpótlás szállítására használják, mely szintén újrafelhasználható, így képes tudományos anyagokat is visszajuttatni a földre (a Szojuz kapszulát a legénység számára tartják fenn, míg a Progress, ATV, Cygnus, Kounotori modulok egyszer használatosak, a légkörbe lépéskor elégnek).

A rendszert a SpaceX és a NASA a Dragon űrhajó módosításával személyszállításra is alkalmassá szeretné tenni, melynek keretében 2015. május 6-án sikeresen teljesítették a NASA CCiCAP programjának 14 lépcsőjéből a 11. –- kilövőállásbeli megszakítási – tesztet. A program következő mérföldkövét – a repülés közbeni megszakítási tesztet – a rakéta sikertelen 2015. júniusi indítását követően elhalasztották, ám ennek ellenére az űrhivatal 2015. novemberében szerződést kötött a céggel kettőtől hat, az űrállomásra legénységet szállító kilövésre a 2017 év folyamán.