Százéves korában elhunyt Harry Rabinowitz brit zeneszerző

Harry RabinowitzSzázéves korában elhunyt Harry Rabinowitz brit zeneszerző és karmester, aki több mint 60 film, köztük a Tűzszekerek filmzenéjét vezényelte. Harry Rabinowitz 1916-ban született Johannesburgban.

1946-ban érkezett Londonba, zenei és drámai tanulmányainak folytatására. Az 50-es évektől kezdve visszatérő alkotótársa volt Anthony Minghella brit filmrendezőnek. A BBC rádiójának karmestere, később a BBC TV szórakoztató műsorainak zenei vezetője lett. 1977-ben a Brit Birodalom Érdemrendjével (MBE) tüntették ki. Rabinowitz dirigálta először Andrew Lloyd Webber Macskák című musicaljét.

Zeneszerzőként számos komoly elismerést kapott, BAFTA-díjra is jelölték, és 1986-ban átvehette a Dalszerzők, Zeneszerzők és Írók Brit Akadémiájának (BASCA) Arany-díját. Rabinowitz a Merchant Ivory produkciós cég több filmjének zenéjét vezényelte, köztük a Maurice-t, a Szellem a házban-t és a Napok romjait. Minghellával Az angol beteg, A tehetséges Mr. Ripley és a Hideghegy című filmjein dolgozott karmesterként.

A zenész annak tulajdonította pályafutása során elért sikereit, hogy már egészen korán gyorsan és pontosan tudott kottából olvasni. „Amíg másnak húsz percébe kerül, hogy felfogja, nekem hét és fél perc is elég” – mondta a filmzenékről. 

Rabinowitz novemberben részt vett volna a londoni Barbican központ nagyszabású koncertjén, amelyen a Londoni Szimfonikus Zenekar kíséretében századik születésnapja és hosszú pályafutása megünneplésére készültek. A zeneszerző franciaországi házában hunyt el.