Bélvata 777 (5.)

Bélvata 777 - az emlékjel megkoszorúzásaJúnius 4-én Bélvatán a Vöröskereszt helyi alapszervezete emlékhelyet hozott létre a falu első fennmaradt írásos említésének 777. évfordulója tiszteletére, gazdag program keretében.

Ötödik rész, a kopjafa megkoszorúzása, a falu legidősebb lakosainak köszöntése, a meglepetés felszeletelése:

Negyedik rész, az Illésházy István Alapiskola tanulóinak műsora. Felkészítőjük Sill Zsuzsa tanítónő:

Harmadik rész, az ökumenikus istentisztelet és felszentelés:

Második rész, Fehér Tibor polgármester beszéde; az emlékhely leleplezése:

Első rész, Mészáros András beszéde:

„Horváth Erzsébet, a Bélvatai Vöröskereszt Alapszervezet elnöke a Felvidék.ma-nak elmondta: a kezdeményezés megvalósításához a Vöröskereszt tagjain kívül hozzájárult a háromszázhúsz lakosú falu apraja-nagyja. »Az emlékhely kialakításához szükséges területet a községi önkormányzattól kaptuk. A tereprendezést, a parkosítást, a kopjafa és a Hét vezér emlékoszlopainak az elhelyezését az előző hetekben közösen valósítottuk meg. Az emlékhely mellé egy szökőkutat is létesítettünk, mert szimbolizálni szerettük volna, hogy Csallóköz igazi értéke a víz« – tette hozzá.

A falu fejlődéséhez, gyarapodásához a helyi lakosok elhivatottsága mellett szükség volt anyagi támogatásra is, amelyhez szintén a helyiek segítségével jutottak hozzá.

Az írásos emlékek szerint a település megalapítására 777 évvel ezelőtt került sor. Az ebből az alkalomból megrendezett ünnepségen Mészáros András, egyetemi tanár, professzor, a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara Nemzeti és Nemzetiségi Kultúrák Intézetének vezetője mondott beszédet.  Mészáros András a falu szülötte, jelenleg is Bélvatán él. Szólt a falu múltjáról, megmaradásának történelmi jelentőségéről és kiemelte az emlékezés jelenkori tanulságait. Megjegyezte, hogy Bélvatát mindig a sokszínűség jellemezte, mind felekezetek terén, és manapság már nemzetiségi szinten is, viszont ez mindig javára vált a közösségnek. Ugyanakkor kifejtette abbéli reményét is, hogy ez továbbra ugyancsak így maradjon.

JUDr. Fehér Tibor polgármester köszöntötte a több mint ötszáz résztvevőt, beszédében méltatta a helyi szervezeteket, és az összefogás fontosságát hangsúlyozta. A megemlékezést szintén megtisztelte jelenlétével Mgr. Nagy Dagmar, a Vöröskereszt járási igazgatója.

A kopjafa leleplezését követően a helyi gyerekek, az Illésházy István Alapiskola tanulói mutattak be kultúrműsort. Felkészítőjük Sill Zsuzsa, tanítónő volt.

A rendezvényen ökumenikus istentiszteletet is tartottak. Igét hirdetett Kiss Tibor református lelkész és Nemes Attila plébános.

A kopjafánál koszorút helyeztek el a helyi Vöröskereszt képviselői, a Községi Önkormányzat tisztségviselői és a falu lakosságának megbízottai.

Az ünnepi program keretében fellépett a somorjai Nomád zenekar. Sor került a két méter hosszú és kilencven centiméter hosszú „Nagy Magyarországot” ábrázoló torta felvágására, amelybe belerejtették a kicsi kis falu térképét is. A gazdag programsorozatban nem feledkeztek meg Prikkel Máriáról és Oros Lászlóról, mint a legidősebb és Hegott Tomáš legfiatalabb polgárok köszöntéséről sem.

A Nagyfödémesi Fúvószenekar zenei kíséretében a jelenlévők közösen énekelték el a Himnuszt.

A délutánt a vendégek és a helyiek együtt töltötték. A szórakozni vágyó felnőtteket gulyásfőző versennyel és az este folyamán utcabállal várták. A gyerekek számára szintén igazi ünnepi rendezvényt szerveztek: sport, egészségügyi és rendőrségi bemutatón, tábortűznél és egyéb színes programokon vettek részt. Igaz Csaba, az Illésházy István Alapiskola igazgatóhelyettese egy érdekes újdonsággal, fizikai és kémia kísérletek bemutatójával lepte meg a sok kíváncsi érdeklődőt.” (Forrás:  Felvidék.ma)

További hasonló témájú videók