A Nagy Temzei Csata

Bob Geldof and Nigel Farage trade insults on the ThamesHáború a Temzén. A csata tétje a Brexit. A tábornokok: Sir Bob Geldof rockzenész és Nigel Farage, a brit EU-tagság feladásáért kampányoló legnagyobb brit politikai párt, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) vezetője.

https://youtu.be/rns_vIQ0Fvw

Farage a brit tengeri halászok tiltakozó flottáját vezette fel a Temzén egészen London központjáig. A halászok az Európai Unió által meghatározott éves kvóta ellen tüntettek, és a hajóikon kifeszített transzparenseken arra szólították fel a választókat, hogy a brit EU-tagságról döntő jövő csütörtöki népszavazáson voksoljanak a Brexitre, vagyis Nagy-Britannia kilépésére.
A 30 halászhajóból álló Brexit-flottát azonban a londoni parlament előtt a Geldof vezette EU-párti flotta fogadta, és a két hajóhad össze is csapott, igaz, csak tűzoltófecskendőkkel lőve egymásra.
A hajókat a londoni folyami rendőrség járőrhajói igyekeztek távol tartani egymástól.
A két flotta között szópárbaj is dúlt. Geldof hangosbeszélőn csalónak nevezte a UKIP vezetőjét, és azt hangoztatta, hogy Nagy-Britanniáé a második legnagyobb halászati kvóta Dánia után, és több jövedelme származik a halászatból, mint bármelyik más EU-tagállamnak. A halállomány védelme és a halászati jogból adódó megélhetés biztosítása kollektív európai szintű megközelítést igényel. Az Unió tagjaként a brit halászok használhatják az európai halászati vizeket, és zsákmányukat bármely EU-tagállamban eladhatják.
Geldof azzal is vádolta Farage-t, hogy jóllehet a UKIP vezetője az Európai Parlament halászati bizottságának tagja volt, a bizottság legutóbbi 43 üléséből csak egyen volt jelen.
Farage a BBC-nek nyilatkozva gusztustalannak és szégyenletesnek nevezte, hogy egy multimilliomos űz gúnyt a brit halászokból, akikre évek óta senki nem figyel. 
(Forrás: ITV, MTI)