Nagykaposról a prágai várba

Prágai vár25 diáktársammal az Erdélyi János Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolából két napot töltöttünk a cseh fővárosban, és olyan helyeket is megnézhettünk, amelyeket a nyílt napok alkalmaival is csak ritkán lehet megtekinteni. A prágai vár a legjelentősebb cseh örökség, s egyben a legjelentősebb kulturális intézmény. A világ legnagyobb palota-komplexuma 70 000 négyzetméteren terül el. Természetesen végigsétáltunk a Moldva folyó /Vltava / legöregebb hídján, a IV. Károly által építtetett Károly hídon is, majd a Városháza csillagászati óraműve, a látványos Orloj nyűgözött le bennünket.

A nagyközönségtől lezárt helyeket látogattunk meg a Hradzsinban, amely a cseh köztársasági elnök hivatalának is otthont ad; pl. Tomáš Garrigue Masaryk, Csehszlovákia alapítója és első elnöke dolgozószobáját, és az általa használt reprezentációs termeket, amelyeket korhű állapotukban őriztek meg a prágai várban.

Különböző szalonokat tekintettünk meg, pl. a spanyol szalont, Rudolf-galériát, tróntermet, Habsburg-szalont stb., ahol az elnöki hivatal levéltárának dokumentumaiból kiállítást szerveztek, amelyből megtudhattuk, hogyan alakult át a Hradzsin egykori királyi székhelyből csehszlovák elnöki hivatallá.

Megtekintettük a Hradzsin egykori mozitermét is, amelyet a múlt század 60-as éveiben hoztak létre több kisebb terem összevonásából. Václav Havel elnöksége idején sajtóértekezletek megtartására használták, de időnként filmeket is vetítettek benne. Ma újra ebben a teremben rendezik az elnöki szóvivő sajtótájékoztatóját. 

Ajándéktárgyainkat a Havelská utcai piacon /Havelské tržiště/ vásároltuk meg. Ez a legrégebbi piac a fővárosban, ugyanazon a helyen 1232 óta folyamatosan nyitva.

További hasonló témájú videók