Másik oldal / Druhá strana – Keleti turné

Másik oldal Druhá strana

,,Szelmenc különleges falu, mert a II. világháború után kettéválasztották, pont a falu közepén ment át a határ, de úgy, hogy a Tóth Vince bácsiék kertjét is kettéválasztották. Úgy választották ketté, mint a kenyeret, így emlékezet vissza a nagymamám. Egyik napról a másikra még a legközelebbi ismerősök sem látogathatták egymást. Szögesdrót választotta el egymástól a falu két felét, évekig, évtizedekig, és ez így van ma is.” Udvardi Miklós, az előadás főszereplője

A felvidéki magyarságot érintő identitásproblémákra kérdez rá a Vekker Műhely interaktív nevelési célú színházi előadása. A Vekker Műhely előadása egyedülállóan, két nyelven tesz fel kérdéseket  a szlovákiai magyarokat érintő nyelvi és egzisztenciális problémákat illetően. Olyan élményalapú előadás ez, amely egyaránt használja a magyar és a szlovák nyelvet a kérdés mélyebb megértése érdekében, számítva a nézők véleményére, gondolataira. A Vekker Műhely színházi-nevelési projektjeinek célja, hogy élmény alapú foglalkozásokon keresztül fejlessze az egyéneket és közösségeket, hogy azok önmagukat ismerő, felelősségteljes részei legyenek a társadalomnak.

Most Szlovákia keleti szegletébe hozták el az interaktív nevelési célú előadást. 2016. április 7-én a királyhelmeci gimnáziumban, illetve a nagykaposi alapiskolában volt egy-egy előadás, majd április 8-án a nagykaposi gimnazisták számára tartottak két műhelytalálkozót a művészek.

Szereplők: Kuklis Katalin/Benes Tarr Csilla, Rakottyay Katalin, Havasi Péter

Részletek az előadásból:

További hasonló témájú videók