Rákosi pajtás 45 éve halott. De szelleme…

Rákosi Mátyás a nép ajándékait fogadja45 éve annak, hogy meghalt Rákosi Mátyás, a „bölcs vezér”, aki 1952–53-ban pártfőtitkár és a magyar minisztertanács elnöke volt. De valóban meghalt-e vele a diktatúra szelleme is?

Birodalmi helytartók – Rákosi Mátyás • A szerzők több éves kutatás alapján a filmkamera és archív dokumentumok segítségével mutatják be, kik töltötték be Magyarországon Rákosi Mátyás országlása idején a birodalmi helytartók szerepét. Puskin, Kiszeljov, és Andropov nagykövet – csupa olyan befolyásos politikus akiknek kulcsszerepe volt az események formálásában. A film igazi szenzációja Jurij Csenakov nyugalmazott nagykövet, egykori szovjet külügyminisztériumi főtitkár monológja Rákosi 1953-as vereségéről, amelynek nemcsak szemtanúja, hanem egyik előkészítője is volt.

https://youtu.be/yBsOBHZ–go

Egy kis hazai vonatkozás:

Rákosi Mátyás kihallgatása – 1962 (részlet) • A Politikatörténeti Alapítvány és Intézet videója:

„A videó egy rövid részlet Rákosi Mátyás 1962-es kihallgatási anyagából, amely a Napvilág Kiadó gondozásában jelent meg a LEHALLGATOTT KIHALLGATÁSOK (CD melléklettel – Rákosi és Gerő pártvizsgálatának titkos hangszalagjai, 1962. Szerkesztők: Baráth Magdolna, Feitl István) című kötetben. (A kihallgató: Nógrádi Sándor.)
A könyv szövegesen, a mellékletében található DVD pedig feliratozott videó-formátumban adja közre Rákosi és Gerő pártvizsgálatának titkos hangszalagjait.
Ez az első alkalom, hogy magyar könyvkiadó lehallgatási hanganyagot tesz közzé: az olvasó a Rákosi Mátyás és Gerő Ernő 1962-es kihallgatásáról készült magnófelvételt kapja most kézhez. A két rettegett alakot Aczél György és Nógrádi Sándor faggatta a koncepciós perekben vitt szerepükről és felelősségükről. Mindketten igyekeztek tagadni.
A helyenként indulatos, éles szóváltásokkal tarkított párbeszéd egyedülálló módon elevenít fel egy korszakot, amit semmilyen írott dokumentum, hivatalos film vagy hanganyag nem tud ilyen élő közvetlenséggel visszaadni.
A jelen kötet abban különbözik a megszokott dokumentumkötetektől, hogy ez alkalommal szalagos magnón felvett hanganyag digitalizált változatát adjuk az olvasó kezébe. A hanganyag a Magyar Országos Levéltár, jelenlegi nevén Magyar Nemzeti Levéltár birtokában van. A leírt szöveg a hanganyag megértésének megkönnyítésére és a jegyzetanyag elhelyezésére korlátozódik. Az utószó célja az ötvenes évek elején lezajlott koncepciós perek felelőseinek illetve a felelősség megállapítása nem mindennapi történetének, mint háttérnek a bemutatása az 1953 és 1963 között években.”

Fotó: Rákosi Mátyás a nép ajándékait fogadja