Oscarra várva

A-szobaFolytatjuk az Oscar-díjra jelölt filmek bemutatását. Idén nyolc alkotás versenyez a legjobb film Oscar-díjáért. Ezúttal négy történet is olyan férfiakról és nőkről szól, akik szembeszállnak a végzettel.

A 12 jelölést kapott túlélési drámát, A visszatérő című filmet már bemutattuk. A rendkívül zord körülmények között forgatott filmben nyújtott heroikus alakítás elismeréseként Leonardo DiCaprio a Golden Globe és a BAFTA-díj mellé könnyen lehet, hogy az Oscart is felteheti végre a polcra. A tavalyi nagy nyertes, a Birdman rendezője, Alejandro González Iñárritu és operatőre, Emmanuel Lubezki ismét olyat tett le az asztalra, ami aranyesőt hozhat. A Hollywoodban élő külföldi újságírók és a brit filmakadémia mindenesetre úgy döntött, A visszatérő az év filmje.

• Matt Damon is az életéért küzd a Mentőexpedíció című filmben. Egy űrhajóst alakít, aki magára marad a Marson, miután társai biztonsági okokból evakuálják állomáshelyüket. Az űrspecialista Ridley Scott sci-fi westernje a műfaj méltó darabja, de egy kicsit talán túlságosan olajozottan működik minden.

Damon, vagyis Mark Watney, az űrcowboy nem veszi szívére a dolgot, tudományos megérzéseire hagyatkozva vizet gyárt, valamint önbeporzó burgonyát termeszt, végül sikerül kapcsolatba lépnie a Földdel. Ő tehát mindent megtesz, amit csak lehet, már csak azt kell kivárnunk, míg a NASA okos munkatársai kitalálják, hogyan mentsék meg. A Mentőexpedíció hét jelölést kapott, egyebek mellett a legjobb rendező és a legjobb színész kategóriában. A film Andy Weir regénye alapján készült. Ridley Scottot most jelölte negyedszerre az amerikai filmakadémia A Sólyom végveszélyben, a Gladiátor, valamint a Thelma és Louise után.

• Saoirse Ronan bevándorlós drámája, a Brooklyn hősnője egy ír lány, aki az 50-es évek elején szerencsét próbál Amerikában. A klasszikus hollywoodi történet a boldogságkeresésről szól az Új Világban. A bevándorlólét sivársága nem igazán kerül szóba.

A fiatal Eilís élvezi új, brooklyni életét olasz-amerikai barátja, Tony oldalán. Amikor azonban a nővére temetésére hazatér Írországba, találkozik egy férfival, és teljesen összezavarodik: nem tudja, hová is tartozik. A Brooklyn nosztalgiával idézi fel a New York-i ír bevándorlók életét. A film erőssége Saoirse Ronan játéka, amelyért elnyerheti a legjobb színésznő elismerését. A Brooklyn a legjobb film és a legjobb adaptált forgatókönyv címét is megszerezheti.

• A sztároktól hemzsegő hollywoodi produkciók között A szoba az év meglepetésjelöltje, amely Brie Larson főszereplésével készült. Egy fiatal nőről szól, akit a kisfiával egy kerti fészerben tart fogva elrablója. A szoba megrázó, de reményteljes történet, hiszen hőseink kiszabadulnak, és visszakapják az életüket.

A parányi „szoba” Jack teljes univerzuma. Egy nap azonban sikerül kiszabadulniuk. A visszatérés mindenkire megrázó erővel hat.

Az Oscar-gálát február 28-án tartják Los Angelesben.