Klasszicista formában romantikus lélek • Berzsenyi Dániel (1776–1836)

Berzsenyi Dániel180 éve, 1836. február 24-én halt meg Niklán. Műveinek nagy része 1803–1813 között született, amikor az irodalmi élet Magyarországon halott, csak nagy magányos alkotók vannak, köztük Berzsenyi Dániel is.Versei pontos sorrendjét nem ismerjük, mert nem datálta őket. A magyarokhoz című versét 4 változatban írta meg. Stílusa inkább klasszicista, Horvát János szavai szerint: „Klasszicista formában romantikus lélek”.

„Nem sokaság, hanem Lélek s szabad nép tesz csuda dolgokat…”
(Berzsenyi Dániel)

 

Pályájának korai szakaszában versei két csoportra oszlanak: szerelmes versekre és hazafias ódákra. Kazinczy az ódaköltő posztját jelölte ki számára. A nemzeti lét és nemlét kérdése, a régi dicsőség és a törpe jelen önkínzó szembeállítása, a nemzet pusztulásának víziója a „nagyszerű” halál réme egész reformkori költészetünknek visszatérő témája. A magyarokhoz a leghosszabb ideig csiszolgatott mű, első változata 1796 körül keletkezett, a végleges 1810-ben készült el.

A szolnoki Kodály Zoltán Általános Iskola 2009. december 21-én ünnepelte díszhangversennyel a Megyeháza dísztermében az ének-zene tagozat alapításának 45. évfordulóját. A felvételt ezen a koncerten készítette Polgár István. A volt és jelenlegi tanítványokból alakult összkar Kodály Zoltán-Berzsenyi Dániel: Magyarokhoz (II.) c. kánonját énekli. Vezényel: Juhászné Zsákai Katalin.

További hasonló témájú videók