Granadai Nemzetközi Költészeti Fesztivál 2016

Balázs F. Attila GranadábanA nikaraguai Granadában a február 14–20. között tartott XII. Nemzetközi Költészeti Fesztivál a legnagyobb irodalmi fesztivál Közép-Amerikában. Néhány éve hazai költők is eljutnak a világ egyik legnagyobb irodalmi megmozdulására.

 A Festival Internacional de poesía de Granada fesztiválon 137 költő vett részt a világ 67 országából. Az idei rendezvénysorozatot a jeles nicaraguai költő, Ruben Dario (1916) halálának századik évfordulója jegyében rendezték meg. A fesztivál a közép-amerikai integráció elősegítésének jegyében fogalmazta meg céljait, hódolt a nicaraguai költő, Ernesto Mejia Sanchez és a guatemalai prózaíró, Luis Cardoza y Aragón előtt is.

Három magyar költő vett részt a fesztiválon: Szlovákiát Balázs F. Attila, Ausztriát Márkus Barbarossa János, Magyarországot pedig Turczi István képviselte.

(A további anyag feldolgozása folyamatban.)

Az egész városra, sőt az országra is kiterjedő eseménysorozat ideje alatt a felolvasások, találkozók mellett kézműves vásárok, irodalmi műhelyek, kerekasztalok, néptáncbemutatók, koncertek sora várta a feltöltődni vágyókat. Az egyik kísérőrendezvény a költők karneválja volt, amelynek üzenete: Érezzük át a kivágott fák fájdalmát! – azaz hassunk a környezet ész nélküli pusztítása, ellen, emeljük fel a szavunkat a természet védelmében.
A résztvevők között ott volt az idők során a Pulitzer-díjas Pardlo Gregory (USA, 2015), Vijay Seshadri (India, 2014), Rae Armantrout (USA, 2010), José Ovejero Alfaguara (Spanyolország, 2013) és Jeronimo Pimentel (Peru, 2012); az ismert lírikusok közül Közép-Amerikát a nicaraguai Ernesto Cardenal; a nicaraguai-salvadori Claribel Alegria; a guatemalai kulturális miniszter, Ana María Rodas; a salvadori Manlio Argueta; a panamai Genaro Villalaz Garcia; valamint a Costa Rica-i Ronald Bonilla képviselte.

További hasonló témájú videók