Erőt, egészséget, Kovács Magda!

Kovács Magda írónő1946. február 14-én született Lőkösön. A Tornaljai Általános Műveltséget Nyújtó Középiskolában érettségizett 1963-ban. Érettségi után rövid ideig a kassai orvosi egyetem, majd a nyitrai Pedagógiai Kar hallgatója. A két főiskola között munkáslányként dolgozott a rőcei fonógyárban, majd Pozsonyba kerülve a kábelgyár segédmunkása, később a  hetilap riportere lett.

  • 1972-től Tornalján él. Itt átmeneti munkahelyek után mint a helyi mezőgazdasági szakközépiskola nevelőnője helyezkedett el, majd az iskola megszűnte után a helyi speciális képzést nyújtó szakmunkásképzőben lett nevelőnő.
  • Novelláival 1966-tól van jelen az irodalmi életben, első szövegei az Irodalmi Szemle Vetés rovatában jelentek meg.
  • A Fekete Szél (1972) c. szemléletváltó prózaantológia címadó novellájának a szerzője. Novelláinak – A cseh/szlovákiai magyar irodalom lexikona 1918–2004 szerint – legfőbb erénye a stílus élénk, szinte burjánzó képszerűsége, mondanivalójának expresszív, belső fűtöttsége, az irreális és groteszk elemek magabiztos alkalmazása.
  • Meséi a szlovákiai magyar meseirodalom legjavához tartoznak.

Kovács Magda: Fohász ledér befejezéssel

Az írónőt mai, 70. születésnapján Gál Laura (Tompa Mihály Alapiskola) eladásával köszöntjük, aki a 2014-es Tompa Mihály Versmondó Verseny döntőjén Rimaszombatban a III. kategóriában mutatkozott be. 

Homoly Erzsó beszélgetése Kovács Magdával (2011):

Kovács Magdáról írják:

Kocur László: Közelítések Kovács Magdához

Vathy Zsuzsa A Csodagombóc és a Fekete szél írójának

További hasonló témájú videók