Átadták a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia díjait

Leonardo di Caprio A visszatérőbenLeonardo DiCaprio, A visszatérő főszereplője vehette át a legjobb színészi teljesítményt elismerő BAFTA-kitüntetést, és a film készítője, Alejandro Inarritu kapta a legjobb rendezőnek járó BAFTA-szobrot.British Academy Film Awards 2016  versenyén A visszatérőt összesen nyolc díjra jelölték, ebből hatot meg is kapott. A megtörtént eseményeken alapuló dráma kapta a legjobb fényképezés, a legjobb smink és a legjobb hangeffektusok díját is. Az operatőr, Emmanuel Lubezki most kapott harmadszor BAFTÁ-t: a Gravitáció és a Birdman szintén díjat szerzett neki.

A visszatérő a legjobb film díjáért A nagy dobással, a Kémek hídjával, a Carollal és a Spotlight című alkotásokkal versengett. DiCaprio vetélytársai között Eddie Redmayne (A dán lány), Michael Fassbender (Steve Jobs), Matt Damon (Mentőexpedíció) és Brian Cranston (Trumbo) szerepelt a legjobb férfi főszereplő díjára jelöltek listáján.

A legjobb női főszereplőnek idén Brie Larsont ítélték A szoba című filmben nyújtott alakításáért. A mellékszereplők mezőnyének versenye brit sikereket hozott: Kate Winslet (Steve Jobs) és Mark Rylance (Kémek hídja) kapta a legjobbaknak járó elismerést.

Winslet Alicia Vikanderrel (Ex Machina), Rooney Marával (Carol), Jennifer Jason Leigh-vel (Aljas nyolcas) és Julie Waltersszel (Brooklyn) versengett, Rylance pedig Benicio del Toro (Sicario – A bérgyilkos), Christian Bale (A nagy dobás), Idris Elba (Beasts of No Nation) és Mark Ruffalo (Spotlight) elől vitte el a díjat.

A legtöbb – kilenc-kilenc – jelölést a Cate Blanchett főszereplésével készült Carol című leszbikus dráma és a Kémek hídja, Steven Spielberg kémthrillere kapta. A Kémek hídja csak Rylance mellékszereplői alakítása miatt kapott BAFTÁ-t, a Carol készítőit és szereplőit nem díjazták.

https://youtu.be/Q71XLCizEp8

A visszatérő című filmet online ITT is megtekintheti.