United Nation’s Day

United-Nations-day1945. október 24-én lépett hatályba az Egyesült Nemzetek Szövetsége (ENSZ) alapokmánya. Ezt a napot nevezik United Nation’s Day-nek.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (angolul: United Nations, röviden: UN) nemzetközi szervezet, amely az államok közti együttműködést hivatott elősegíteni a nemzetközi jog és biztonság, a gazdasági fejlődés, a szociális ügyek és az emberi jogok terén, valamint a világbéke elérésében.
Azzal a céllal alapították, hogy megelőzzék a háborúkat és lehetőséget adjanak az országoknak problémáik megtárgyalására.

https://youtu.be/FTykHVuXPUg

A tagországok száma jelenleg 193, beleértve csaknem az összes elismert független államot. A legfontosabb adminisztratív szervek a Közgyűlés, a Biztonsági Tanács (a békét és biztonságot érintő ügyekben határozatokat hoz), a Gazdasági és Szociális Tanács (a nemzetközi gazdaság, a társadalmi összehangolás és a fejlődés kérdéseiben nyújt segítséget), a Gyámsági Tanács (gyámsági területek ügyeit igazgató szerv), a Nemzetközi Bíróság (az elsődleges bírói szervezet) és a Titkárság (tanulmányokkal, információkkal, és más, az ENSZ működéséhez fontos anyagokkal látja el a szervezetet.)
A szervezet hat hivatalos nyelve az angol, az arab, a francia, az orosz, a kínai és a spanyol.

 

További hasonló témájú videók