9 éve lezáratlan emberjogi ügy: HEDVIG

Vrabec MáriaVrabec Mária beszél Hedvig címmel megjelent könyvéről a DH TÁBOR résztvevőivel 2011. július 14-én. „Ez már emberjogi kérdés. Mert ugyanilyen eset mással is megtörténhet.”

„Malina Hedvig ügye még ma, négy évvel az eset kirobbanása után is megosztja a közvéleményt. Az ország egyik fele azt állítja, hazudik és bűnös ez a fiatal nő, a másik fele azt mondja, elhiszi, hogy Nyitrán megtámadták és megverték Malina Hedviget. A nézetkülönbséget a médiában megjelenő zavaros, egymásnak ellentmondó hírek okozzák: mást állítanak a hivatalos szervek, és mást derül ki a sértett, valamint azok vallomásaiból, akik az eset megtörténte után látták a lányt. Ráadásul az ügy hátterében kirajzolódnak a nagypolitikai játszmák erővonalai is, amelyekben az utca embere csak kivételes esetekben nyer bepillantást. Vajon mi az igazság?

A könyv ennek a kérdésnek a megválaszolására törekszik. Megszólal benne Malina Hedvig, aki elmondja, mi történt vele azon a rosszemlékű napon. Megszólal Roman Kvasnica, a lány ügyvédje, aki a jog eszközeivel igyekszik felgöngyölni a szövevényes ügy szálait, s aki naponta kénytelen megküzdeni a munkáját gátló erőkkel. S végül megszólal Jozef Hasto, a neves pszichiáter, aki szakmája szabályai szerint foglalkozott Malina Hedviggel, s akinek a lány megengedte, hogy leásson a lelke mélyébe. A végeredmény egy érdekfeszítő dokumentumregény, amelynek tényeit szabadon konfrontáltathatja magában az olvasó.” (Loar Kft., 2010)

  • Aktuális: 
  • Hedviget hamis tanúzással vádolják, ennek ügyét 2015. szeptember 28-án reggel 8.30-kor kezdik tárgyalni – árulta el a lapnak Mário Pivarči bírósági szóvivő. Hozzátette, hogy a tárgyalás másnap is folytatódik, majd további négy alkalommal októberben.
  • Žák Malina Hedvig 2013-tól magyar állampolgár, emiatt jogosult arra, hogy a vádiratot magyar nyelvre lefordítva is kézhez kapja. A járásbíróság tavaly decemberben éppen amiatt utasította el a Hedvig elleni vádemelési javaslatot, hogy sérült a törvényes védelemhez való joga, mert magyar állampolgárként nem kapta meg az anyagot magyar nyelven. A Legfőbb Ügyészség ezt követően fordíttatta le az 58 oldalas dokumentumot magyarra.
  • Februárban a fellebbviteli bíróság azonban eltörölte az elsőfokú bíróság döntését, így a bíróságnak ki kellett tűznie a tárgyalás időpontját.
  • Roman Kvasnica, Žák Malina Hedvig ügyvédje erre úgy reagált, hogy a tárgyalás időpontjának kitűzése nem az igazságosságnak, hanem annak megnyilvánulása, hogy a Szlovák Köztársaság továbbra is zaklatni fogja őt.
  • Hedvig jelenleg harmadik gyermekével állapotos. A tárgyalás időpontjának kitűzéséről szóló értesítést hivatalosan még nem kapta kézhez.
  • (Forrás: sme/para – 2015 július)

További hasonló témájú videók