Minden népnek a maga nyelvén – Cirill és Metód üzenete a mának

A mai nap folyamán felkerült a szentek magyar neve is a szoborcsoport talpazatára, egyelőre matrica formájábanKomáromban a szentek magyar neve is felkerült a szoborcsoport talpazatára, egyelőre matrica formájában. Cirill és Metód ünnepét Szlovákiában a mai napon tartják.

Lélektől lélekig – a Bajai Televízió adása a szlávok apostolairól. Cirill és Metód élettörténetéről, az írásbeliség és a szentírás elterjesztésében való szerepükről Schindler Mátyás beszél.

Május 24. A bolgár közművelődés, a bolgár kultúra és a szláv írásbeliség ünnepe – Cirill és Metód napján idén a borsod megyéből is a fővárosi ünnepségre utaztak a diaszpórában élő bolgárok. A miskolci és a felsőzsolcai bolgár nemzetiségi önkormányzat tagjait a ZsolcaTV kamerája is elkísérte Budapestre.

• • •
Fotó:
Újra kétnyelvű a komáromi Cirill és Metód szobor

Komárom, 2015. június 8. és 12.
„Június 8-án a Fontos vagy! mozgalom aktivistái Andrej Kiska államfő komáromi látogatásához időzítve ragasztották ki a két hittérítő nevének magyar változatát a szlovák alá, de másnap estére el is tűnt a magyar felirat. Jozef Černek, a komáromi Matica Slovenská házának igazgatója a felirat megjelenésekor pozitívan értékelte a kezdeményezést, ugyanakkor sajnálatát fejezte ki, hogy nem egyeztettek az aktivisták vele a betűtípusról és magáról az elhelyezésről. Ezt orvosolva találkozott június 12-én Jozef Černek és Halász Béla, a Fontos vagy! mozgalom képviselője. A találkozón megállapodtak abban, hogy közösen helyezik el a magyar feliratot, mégpedig a szlovákkal megegyező méretben és betűtípussal.
A mai nap folyamán felkerült a szentek magyar neve is a szoborcsoport talpazatára, egyelőre matrica formájában. „Ezt szimbolikus jelentőségűnek tartom a kétnyelvűségi küzdelmek terén. Az egész ügy tanulsága: ha Felvidéken bármit is el akarunk érni, legyen az az oktatás, kultúra, vagy akár az önrendelkezés terén, az csak akkor sikerülhet, ha megtaláljuk hozzá a szlovák partnert” – mondta Halász Béla. A szoborcsoport elhelyezésével továbbra sem értünk egyet, egy esetleges politikai szemléletváltás után meg akarjuk nyitni ezt a témát is.
Reméljük, mindenki számára jelzésértékű lesz a közösen kirakott magyar felirat, megnyugszanak a kedélyek, és senki sem akarja majd megrongálni egyiket sem.” (Fontos vagy! Mozgalom)

A hír, miszerint a feliratot időközben eltávolították, nem felel meg a valóságnak, egy félreértés következtében terjedt el a gyorsuló időben.

További hasonló témájú videók