Hogyan lehet napjainkban is aktuális egy ógörög tragédia?

Shoshin Színházi Egyesület Fotó © Koós ImolaAki Kolozsváron tartózkodik, legyen résen, ugyanis megtörténhet, hogy éppen belebotlik a produkciót népszerűsítő utcai performanszba. Az Antigoné családja: a vakság történetei című előadást július 3-án és 4-én, este 7-től 

 mutatják be először a kolozsvári közönségnek a Bánffy-palota udvarán, majd augusztusban utazó fesztiválra indul a Shoshin Színházi Egyesület. Az utazó társulatok hagyományát feleleveníteni kívánó  KaravanAct augusztus 21.-e és 30.-a között zajlik majd, ennek keretében Kolozsváron, Kidében, Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön is bemutatják az Antigonét.

Az Antigoné családja: a vakság történetei című előadást magyar, román és olasz, profi és amatőr művészek hozták létre, Raúl Iaiza argentin rendező irányításával.

Györgyjakab Enikő, a Shoshin egyik alapítótagja ízelítőt ad az Antigoné családja: a vakság történetei előadásról és próbafolyamatról:

Videó: Erdélyi Figyelő, Kolozsvári Televízió

A Labdakidák nagy családi összejövetelt tartanak, ahova mindenki eljön: anyák, apák, fiak, lányok, törvényt tisztelők és lázadó huligánok, élők és holtak. De valami bűzlik Théba-Kolozsvár (Cluj? Napoca? Klausenburg? Klojznburg? Kleusenburch? Claudiopolis?) városában.
Antigoné és a Labdakidák története a vakság története, konkrétan és átvitt értelemben is. Politika és individuum (civil szféra?) viszonya, kultúrák között feszülő ellentétek, a vak agresszió torzszüleményei, család, szerelem, lázadás, belterjesség, manipuláció, érdek(ellentét) és még sorolhatnánk. Ezeket a történeteket mutatjuk meg és meséljük el, mozgással, ritmussal, színekkel, zenével, énekkel, hanggal.
Antigoné családja: a vakság történetei olyan nemzetközi projekt, amely ki szeretné mozdítani a színházat a biztos egyensúlyából, kihelyezve őt a szabad ég alá, megadva a kultúrához való szabad hozzáférés lehetőségét. Kolozsvári és Kolozsvárról szóló előadás, egy olyan ősi történetbe ágyazva, amelynek a hatását érezni lehet a mai modern világunkban is.
A Shoshin Színházi Egyesület produkciója, a milánói Regula contra RegulamTeatro közreműködésével. Rendező: Raúl Iaiza.
Szabadtéri előadás.
Az előadás létrejöttét a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal és Helyi Tanács, a Communitas Alapítvány, valamint a Roberto Rossi támogatta.
Partnerek: Művészeti Múzeum, Ferences Kolostor
Az előadás része a Kolozsvár 2015 Európa Ifjúsági Fővárosa programsorozatnak és támogatja a Európa Kulturális Fővárosa 2021 pályázatot. (Forrás: jatekter.ro)

További hasonló témájú videók