Ecce homo! Srebrenica gyásznapja

SrebrenicaA DNS-teszttel azonosított áldozatokat ma temetik el a kelet-boszniai Srebrenica melletti potocari emlékhelyen, ezzel 6377-re nő az oda temetett áldozatok száma. Az újonnan azonosított áldozatok között 18 kiskorú van, a legidősebb áldozat pedig 75 éves volt. 

480073268Az újonnan azonosított 136 áldozatot több ezren kísérték utolsó útjukra csütörtökön Szarajevóban. A boszniai sajtó beszámolói szerint a szarajevóiak virágokat helyeztek a teherautón szállított, boszniai zászlóval letakart koporsókra, amikor a menet néhány percre megállt az államelnökség épülete előtt. A hozzátartozók sírtak és imádkoztak.

A kelet-boszniai Srebrenica a boszniai háború idején az ENSZ védelme alatt állt. A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én foglalták el a várost, és a békefenntartók tétlensége mellett mintegy nyolcezer muzulmán férfit és fiút hurcoltak el, akiket a következő napokban brutálisan lemészároltak.
Kutatócsoportok még mindig dolgoznak az áldozatok holttesteinek felkutatásán.

A vérengzést a Nemzetközi Törvényszék népirtásnak minősítette, a történteket a II. világháború óta Európában elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak tartják. 

Cry from the Grave • A BBC dokumentumfilmje, amelynek részleteiből áll a szarajevói Srebrenica Megemlékezési Múzeum vetítése is. 

A mészárlás huszadik évfordulója alkalmából szervezendő szombati megemlékezésen várhatóan mintegy 50 ezren vesznek részt, többek között 85 külföldi delegáció. Az Egyesült Államok küldöttségét Bill Clinton egykori elnök vezeti; a srebrenicai mészárlás az ő elnöksége idején történt.

Július 11-ét az idén egész Bosznia-Hercegovina területén gyásznappá nyilvánították, míg korábban csak az ország főleg bosnyákok és horvátok lakta részében, a Bosznia-hercegovinai Föderációban emlékeztek meg így az áldozatokról.
• • •

A Biztonsági Tanács már július elsején lerótta kegyeletét a srebrenicai mészárlás áldozatai előtt. A megemlékezésen felszólalt az ENSZ főtitkára, és az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete is, aki a délszláv háborúk idején, vagyis 1993 és 1996 között újságíróként dolgozott a térségben.

„Akik ma elutasítják, hogy Srebrenicában népirtás történt, azok csak saját magukat szégyenítik és alázzák meg. Hadd hívjam fel az itt az egybegyűltek figyelmét arra, hogy a srebrenicai horrorra való emlékezés nemcsak a múltat idézi fel, hanem még inkább elősegíti az újabb népirtások és tömeges bűncselekmények megelőzését” – fogalmazott Samantha Power, amerikai ENSZ-nagykövet.

O480254284rosz vétó miatt nem nevezi az ENSZ BT népirtásnak az 1995-ös srebrenicai mészárlást.

A délszláv kérdésekben jártas amerikai ENSZ-nagykövet ezzel a kijelentésével már akkor az oroszoknak üzent, nyilvánvaló volt ugyanis, hogy a szerbeket általában támogató Oroszország elutasítja annak a határozattervezet elfogadását a Biztonsági Tanácsban, amelyben genocídiumnak, vagyis népirtásnak neveznék a húsz évvel ezelőtti háborús bűncselekményt. Az oroszok azóta kijelentették, hogy megvétózzák a Nagy-Britannia által kidolgozott dokumentumot, amellyel szemben saját határozattervezetet szerkesztettek, ebben azonban nem szerepel a népirtás szó. A Biztonsági Tanács emiatt elhalasztotta a Srebrenicáról szóló vitát.

480064200Néhány órával a halasztás bejelentése után Belgrádban közölték, hogy a hétvégi srebrenicai megemlékezésen Szerbiát Aleksandar Vucic miniszterelnök képviseli. Részvételét korábban attól tették függővé, hogy a Biztonsági Tanács elfogadja-e a brit határozattervezetet. „Számtalan konzultációt folytattunk a Biztonsági Tanács tagállamainak különböző képviselőivel, és egyértelmű biztosítékokat kaptunk arra, hogy a Szerbiát és a Boszniai Szerb Köztársaságot vádoló határozat a jelenlegi formájában nem kerül elfogadásra a Biztonsági Tanácsban” – közölte a szerb miniszterelnök.

A szerbek mindent bevetettek azért, hogy meghiúsítsák a határozat elfogadását. Tomislav Nikolic szerb elnök még II. Erzsébet brit uralkodót is megkereste, akitől levelében azt kérte, hogy gyakoroljon nyomást a kormányára a határozati javaslat visszavonása érdekében. Nikolic egyébként már korábban bejelentette, hogy nem vesz részt a srebrenicai megemlékezésen, amelyen sem ő, sem a szerb miniszterelnök nem szívesen látott vendég, a népirtás elkövetése idején ugyanis mindketten a nacionalista Szerb Radikális Párt alelnökei voltak.

• • • 

 

 

További hasonló témájú videók