„Mérföldkövek” XIX. – Hetény és Szentpéter régészeti lelőhelyei

Paterka Pál Hetény és Szentpéter régészeti lelőhelyei„Mérföldkövek” XIX. címmel zajlott le a komáromi Duna Menti Múzeumban az a helytörténeti konferencia, amin Paterka Pál: Hetény és Szentpéter régészeti lelőhelyeiről adott elő az egybegyűlteknek. Szervezők: Nyitrai Kerületi Önkormányzat; Duna Menti Múzeum, Komárom; Komáromi Klapka György Múzeum; Pro Patria Honismereti Szövetség; Pro Museum Polgári Társulás. 

A környezet arculata az utolsó kétszáz évben rengeteget változott. Sok esetben szinte már teljesen elképzelhetetlen rekonstruálni a vidék jellegét a régészet számára jelentős időszakokban. A szerző kísérletet tesz arra, hogy felvázolja a Zsitva alsó folyásánál található, a Zsitva egyik ágának számító Ibolyás patak menti kultúrtáj-szerkezetet. Hetény és Szentpéter kataszteri területén 6 km hosszan elhelyezkedő települések hasonló környezetben léteztek, mégis részleteikben más-más jelleget tükröznek. Már maga a közös folyó jelenléte azt sugallhatja, hogy az érintett települések között bizonyos kapcsolat létezett. A kutatástörténet bemutatása után az egyes régészeti lelőhelyek időrendi sorrendben vannak feltüntetve a szentpéteri Kisrét dűlőtől egészen az izsai Sunnyogóig, illetve Őrs pusztáig. Bizonyos területeken az egykori anyagi kultúrát csak egy-egy edény, máshol a sírok és település-objektumok tömkelege jellemzi. Érdekesség, hogy a történelem számára szinte néma terület, az adatok összegyűjtése, az apró mozaikok összerakása után, a régészeti leletek tükrében mégis mennyire színes lehet.

Jelenlegi pozíció
Irányok lekérdezése

 


  Ha értesülni szeretne róla, hogy milyen új videók kerülnek fel az oldalra
csatlakozzon a Televízió Facebook-oldalához!


A cikkek, illetve videók tartalma nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.
Célunk, hogy lehetőséget adjunk különböző vélemények megjelenésére.


Tags: , , , , , ,


A bejegyzés trackback címe: https://www.televizio.sk/2015/06/merfoldkovek-xix-heteny-es-szentpeter-regeszeti-lelohelyei/trackback/

Most itt van: Home // ESEMÉNY, Konferencia, VIDEÓK // „Mérföldkövek” XIX. – Hetény és Szentpéter régészeti lelőhelyei

© Magyar Interaktív Televízió

© 2010 Magyar Interaktív Televízió. All rights reserved.
Edited by Microgramma