25 éve figyel a Föld szeme

25 éve figyeli az űrt a HubbleA Hubble űrteleszkóp 25 éve fürkészi az éjsötét világűr rejtelmeit. Nevét Edwin Hubble XX. századi csillagászról kapta, aki az elsők között érvelt amellett, hogy a távoli galaxisok vöröseltolódását a világegyetem tágulása okozza. 

A Hubble űrtávcső (angolul Hubble Space Telescope, HST) csillagászati műhold, az amerikai Nagy obszervatóriumok sorozat első tagja, amely közeli infravörös, látható fény és ultraibolya tartományban végez észleléseket. Fő alkatrésze egy 2,4 méter átmérőjű Ritchey–Chrétien-távcső, mely négy, a távcső élettartama alatt többször cserélt műszerbe továbbítja az összegyűjtött fényt. Az egyik legnépszerűbb és legismertebb űreszköz, angol nyelvterületen gyakran csak a „Nép távcsövének” (The People’s Telescope) nevezik. Tervezett utódja a James Webb űrtávcső, bár az csak az infravörös tartományban fog dolgozni, látható fényben nem. A programot a NASA vezeti az Európai Űrügynökség (ESA) részvételével.

Elképzelt utazás a csillagbölcsőt rejtő ködök hullámain a Westerlund 2 csillaghalmazban a Hubble felvételeinek köszönhetően elképzelt háromdimenziós animációval…

Forrás: NASA

A 25 legszebb égi táj a Hubble szemével.

A Hubble története és a legnagyobb felfedezései.

További hasonló témájú videók