Elment Peter Pišťánek kortárs szlovák író

Pišťanek PeterElment a kortárs szlovák irodalom egyik nagyágyúja, Peter Pišťánek, akinek Különcök (Mladý Dônč) című könyvét magyar fordításban is olvashatjuk. Könyveiből filmek is készültek.

Dramaturgiát és forgatókönyvírást hallgatott, 1988-ig több munkahelyen dolgozott, zenekart alapított lakhelye nyomán Devínska Nová Vec néven… 1989-et követően a reklámszakmában dolgozott, internetes folyóiratot szerkesztett. 1991-ben indult írói pályája a Rivers of Babylon megjelenésével, amelynek két kötetben írta meg a folytatását.


Videók: a film hivatalos trailere, illetve Panta Rhei
Fotó: literárnyklub.sk

 

KÜLÖNCÖK. A szlovák „bestselleríró” első és egyetlen magyar nyelvű könyvében négy nagyobb lélegzetű elbeszéléssel ismerkedhet meg a magyar olvasó. A szerző a társadalom peremfiguráit ábrázolja a maguk abszurd mód természetes közegében. Ebben a különös hangulatban rajzolja meg az egymás és a nemzetek közti érintkezés kacagtató példáit. A bravúros, sok-sok nyelvi síkot egymásba játszó, illetve szükség szerint elkülönítő író magyarul is hihetetlen nyelvi erővel szólal meg. A fordító, Hizsnyai-Tóth Ildikó méltán kapott munkájára Madách-díjat.

Eredeti megjelenés éve: 1999