A törpebolygó és a Hajnal

CERESA Dawn (Hajnal) nevű szonda 8 éve tartó út után pénteken kora délután állt 61 ezer kilométeres távolságban orbitális pályájára, felhasználva a CERES törpebolygó saját gravitációs mezejét. Egy órával később küldte el üzenetét a NASA Jet Propulsion Laboratory irányítóközpontjába, miszerint minden komponense megfelelően működik és az ionhajtómű révén kellő sebességgel halad a törpebolygó körül.

A Dawn mellet a Ceres is meglehetősen hosszú életútra tekinthet vissza, bár a nagyságrendek némileg eltérőek. A törpebolygót még 1801-ben fedezték fel, akkor a bolygó besorolást kapta, majd később aszteroidává (kisbolygóvá) minősítették át, hogy végül a jelenleg is érvényes kategóriába kerüljön át. Mivel ez a Mars és a Jupiter pályája között elterülő aszteroidaöv legnagyobb tagja, megfigyelése kiemelt jelentőségű. Eddig mindössze annyit tudtunk róla, hogy mérete és gravitációja révén gömb alakja van, átlagos átmérője 950 km, illetve 9 óra alatt tesz meg egy teljes fordulatot.

A szonda 16 hónapon keresztül tanulmányozza majd az égitestet, feltéve, hogy minden komponense működni fog és az üzemanyag sem fogy el – ez utóbbiból már korábban fel kellett használni egy kisebb részt, miután két reakciókerék elvesztése miatt a hajtóművel kellett kompenzálni a pálya módosulását.
A Dawn 2007. szeptember 27-én Delta–2 rakétával indult a Kennedy Űrközpontból.
2009. február 18-án gravitációs hintamanővert hajtott végre a Mars mellett.
A Dawn útközben egy éven keresztül közelről vizsgálta a Vesta kisbolygót, ahonnan 2012. augusztus 5-én indult tovább célpontja, a Ceres törpebolygó felé. A pályára állás előtti fékezés a szonda ionhajtóműve segítségével már napok óta folyamatosan tartott, ami alatt az űreszköz nem tudott kommunikálni a földi irányítókkal, mivel antennája rossz irányban állt.

További hasonló témájú videók