Szíjjártó Jenő posztumusz Magyar Örökség Díja

szijjartoA Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében adták át idén negyedszer a Magyar Örökség Díjakat december 13-án. A Felvidékről Szíjjártó Jenő karnagy, zeneszerző 

mellett Pósa Lajos, a gyermekirodalom megalapozója részesült posztumusz elismerésben.  

A Magyar Örökséget kitüntető címet igazoló oklevelek ünnepélyes átadását a Magyar Örökség és Európa Egyesület szervezte. A Magyar Örökség Díj Bírálóbizottságának elnöke Dr. Hámori József neurobiológus. A Bírálóbizottság felvidéki tagja B. Kovács István gömörológus, a 2013-as díjazott.
Pósa Lajost B. Kovács István, a Rimaszombat és Vidéke Társulás elnöke; Szíjjártó Jenőt a Szövetség a Közös Célokért igazgatója, Pogány Erzsébet, a Szíjjártó Jenő Művészi Öröksége Egyesület, melynek Nagy Ilona, a zeneszerző özvegye az elnöke, és több zenei szakmai szervezet, köztük a Szabó Imre orgonaművész által vezetett pozsonyi Liszt Ferenc Társulás és a Hecht Anna által irányított Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa, valamint a Szövetség a Közös Célokért társulásba tömörült tizenhét nagy szlovákiai magyar szervezet terjesztette fel a díjra.

A Magyar Örökség Díj kitüntetettjeinek kiválasztása 1995-től az alulról építkező demokrácia elvén és gyakorlatán alapszik: állampolgári jogon mindenkinek módjában áll díjra javasolni az általa érdemesnek tartott személyt, együttest, intézményt, teljesítményt. Így évente négy alkalommal, esetenként hét-hét díjat osztanak ki kulturális műsor keretében.

További hasonló témájú videók