Országos citeratalálkozó – a Buzitai citerazenekar

Buzitai citerazenekarA Buzitai citerazenekar 2002 novemberében alakult a helyi alapiskola diákjaiból. A csoport jelenleg öt tagot számlál: Görcsös Rita, Mikókai Zsuzsanna, Lazúr Noémi, Mohňanský Dominika, Mohňanský Veronika.

Vezetőjük Görcsös János. A csoport az együtt töltött 12 év alatt számos rendezvényen szórakoztatta a közönséget, és mutatta meg, mire képes ez a kis csapat. A cseh- és morvaországi magyarok szövetségének jóvoltából felléptek Prágában, élőben zenéltek a lublini rádióban, valamint a Lengyel Állami Televízió is készített róluk felvételt. Felléptek már a Pozsonyi Casinóban, Székelyföldön, Budapesten…
2005-től rendszeres résztvevői a Bíborpiros szép rózsa népzenei vetélkedőnek, ahol több ízben aranysávos minősítésben részesültek. A lányok 2 alkalommal nyerték el az Országos Citerafesztivál fődíját (2011, 2012). A csoport 2010-ben először jutott el Budapestre a Vass Lajos népzenei vetélkedő Kárpát-medencei döntőjébe, ahonnan Vass Lajos nagydíjjal távozott. Tavaly és idén ők is képviselték Szlovákiát a Külhoni Magyar Fiatalok Találkozóján, Budapesten, Gödöllőn és Zánkán. Az idei találkozón magyarországi mentorok (Szirtes Edina Mókus, Kökény Richárd) foglalkoztak a csoporttal. „Hatalmas élmény volt számunkra, hogy aug. 19-én, a Clark Ádám téren (Lánchíd budai hídfőjénél) több külhoni magyar fiatallal, több ezer ember előtt léphettünk fel, olyan fantasztikus zenészekkel, mint Szirtes Edina Mókus és a Fabula Rasa zenekar.” (AmiKassa)

2014. október 18-án rendezte meg a 16. Országos Citeratalálkozót a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, a Csemadok Nagyabonyi Alapszervezete és Nagyabony Község Önkormányzata a Csemadok Országos Tanácsa megbízásából. A versenyprodukciókat a színpadra lépés sorrendjében, fokozatosan tesszük közzé.

További hasonló témájú videók