41 ezer méter az új rekord

Alan EustaceA Google konszern egyik vezetője, az 57 éves Alan Eustace múlta felül Felix Baumgartner 2012-ben elért mintegy 39 ezer méteres rekordját, aki az osztrák extrémsportolónál is magasabbról, több mint 41 ezer méterről hajtott végre sztratoszféraugrást.

Az ugrást – amelyet három évig tartó felkészülés előzött meg – stílusosan az UFO kedvelők által gyakran emlegetett Új-Mexikó-i állam Roswell városa mellett hajtotta végre 41 424 méterről, a sztratoszféra felső pereméről, ahová egy 991 köbméter űrtartalmú héliumballon segítségével emelkedett fel több mint két óra alatt. Miután fél órát eltöltött a rendkívüli magasságban, leugrott, a szabadesés négy és fél percig tartott, az elért legnagyobb sebesség óránként 1320 kilométer volt. Baumgartnert ebben a tekintetben nem múlta felül, az osztrák férfi ugyanis 1357 kilométeres sebességet is elért ugrása során. Ez valószínűleg a most használt űrruha nagyobb légellenállásával magyarázható, mivel  Baumgartnert egy zárt kabin szállította fel a magasba, Eustace életben maradását a stratoszférában pedig kizárólag a ruhájába beépített oxigéntartályoknak és fűtőelemeknek köszönheti.

A szabadesést követően Eustace ejtőernyője rendben kinyílt, így biztonságosan földet ért.

Alan Eustace irányítja a Google konszernnél a tudománymenedzsmentért felelős területet. A különleges ruhában végrehajtott rekordkísérlet része volt a Paragon Space Development Corporation egyik kutatási projektjének, amelynek célja a sztratoszféra megismerése.

További hasonló témájú videók