Tihanyban is „Értjük egymást“

KozoskepA Rovás 5. Nemzetközi Alkotótáborának második helyszíne Tihanyban volt. A tábor több mint negyven résztvevője élvezhette a Magyar Képzőművészeti Egyetem Tihanyi Művésztelepének középkori hangulatot árasztó légkörét, amelynek minden egyes szeglete festésre ösztönözte az alkotókat.

A művésztelep magaslatából csodás rálátás kínálkozott a Belső tóra, a mögötte legelésző szürkemarha csordára, amely látvány sokukat megigézte. Többen a tágas udvar és kert valamelyik részében festettek. Néhányan az évek során kipróbált és már jól bevált műteremben állították fel állványukat, hogy az előre kigondolt koncepció alapján dolgozzanak, folytassák vagy befejezzék a székelyföldi Középajtán farostlemezre vagy vászonra elkezdett művet. Akinek festőállványa nem volt, leleményes módon oldotta meg a gondot egy felfordított műanyag szék segítéségével. Sokan voltak, akik a gondolatban elképzelt alkotást Tihanyban kezdték el festeni, hogy majd Kassán, a tábor harmadik helyszínén fejezhessék be.

Az alkotók zöme a Felvidékről – magyarok és szlovákok egyaránt –, valamint Magyarország legkülönfélébb részéről érkeztek Tihanyba a röpke 8 napra. Már másodízben volt résztvevője a tábornak a délvidéki Novák Mihály fotóművész és Ágoston Lóránt festőművész. Tavaly a Rovás a Novák Mihály vezette Ómoravicai Művészteleppel együttműködési megállapodást is kötött. A tavalyihoz hasonlóan néhányan idén is tiszteletüket tették Csáji Attila festőművésznél, a Magyar Művészeti Akadémia alelnökénél, aki ilyenkor mindig Szigligeten tölti a nyarat. Az alkotók Dienes Attila szobrászművész meghívására Magyarpollányban is jártak, ahol a fiával közös alkotó- és öntőműhelyét tekinthették meg.

A résztvevők a Balaton vizét sem hiányolták a hét nagy részében, s természetesen Tihany nevezetességeit is újra végigjárták. A nap vége mindig a szakmai bemutatók jegyében telt. Minden este 3–4 alkotó mutatkozott be a többieknek, és kivetítős előadás mellett beszélhetett saját művészetéről. Az egyik este „különös” vendégei voltak a tábornak. Fiedler Péter fotográfus és felesége, Kádár Anna kurátor mutatták be a kassai születésű, de Párizsba emigrált Fiedler Ferenc festőművész munkásságát és életét. Ez a találkozás a jövőben gyümölcsözőnek induló kapcsolatnak ígérkezik, mivel a Rovás szeretne minden segítséget megadni a kutató házaspárnak, akik a világhírű Fiedler Ferenc gyökereit kutatnák Kassán. Megegyeztek abban, hogy jövőre egy kiállítás is megvalósul a festő örökösénél lévő alkotásaiból, amelyek világhírűvé tették a magyar művészt. Miró barátja sokszor Braque-kal, Chagall-lal, Giacomettivel állított ki.

Ahogy az az elmúlt években is szokássá vált, a tábor utolsó estéjén a művészek kiállították alkotásaikat, amelyekről saját maguk beszéltek, mintegy megvédték azokat a nézők előtt. Az Értjük egymást–Rozumieme si–Ne intelegem elnevezésű képzőművészeti alkotótábor harmadik felvonása augusztus 25-től Kassán, a Rovás Akadémián lesz. 

[mappress mapid=”189″]

További hasonló témájú videók