Petőfi Sándor Irodalmi Verseny az összetartozás jegyében

Petőfi Irodalmi VersenyAz idén kilencedik alkalommal  rendezték meg a Petőfi Sándor Irodalmi Versenyt. Az évek során több határon túli magyar iskola kapcsolódott be a programba.  Míg 2006-ban csak Kárpátaljáról érkeztek diákok az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskolába, a következő éven már Erdély, majd Újvidék  és Felvidék is képviseltette magát. Idén a  döntő Budapesten, a Baár-Madas Református Gimnáziumban zajlott, ahol szállást is biztosítottak a gyerekeknek és kísérőiknek.

Az 1. fordulóban mindenki a saját iskolájában egy nagyon igényes feladatlapot töltött ki az elolvasott irodalmi művekkel kapcsolatban. Az 5-6. osztályosok Gárdonyi Géza: Az én falum c. novelláskötetét és Lackfi János: Törpe és óriás között c. verseskötetét olvasták. A 7-8. osztályosok számára Gárdonyi Géza: Láthatatlan ember és Petőfi Sándor: A helység kalapácsa című műve volt kötelező.

A legjobban megírt dolgozatok szerzői háromnapos budapesti döntőn vettek részt június elején. A verseny előtti napon meglátogatták az Országházat, a döntő reggelén ünnepi istentiszteleten vettek részt a Pasaréti Református Templomban, majd koszorúzás következett. Az életfát jelképező kopjafára a diákok és a pedagógusok feltűzhették az összetartozás jelképes szalagját. A diákok a versenyt a saját tájegységük költői versének előadásával kezdték.

Ezután következett a  döntő, mely  írásbeli és szóbeli részből állt. A verseny eredményhirdetése az ELTE Radnóti Miklós  Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium dísztermében volt. Az iskola diákjai játékos műsor keretében foglalták össze a Kinyílik a világ Alapítvány által szervezett táborok történéseit. Majd az eredményhirdetésre került sor.

A zsűri a művészi szavalatokat különdíjjal jutalmazta.

Az I. kategóriában egy művészi díjat osztott ki a zsűri: Urbán Csongor nagykaposi tanuló kapta.

A II. kategóriában Bodnár Boglárka nagykaposi  és Konrád András László sepsiszentgyörgyi tanuló lett eredményes.

 

A Petőfi Sándor Irodalmi Verseny eredményei:

I. kategória : 1. helyezett: Berényi Edina – Horgos
  2. helyezett: Urbán Csongor – Nagykapos
     
II. kategória:    1. helyezett:  Konrád András László – Sepsiszentgyörgy 
  2. helyezett:  Mihály László – Sepsiszentgyörgy
  3. helyezett:  Szabó Noémi – Horgos

További hasonló témájú videók