Szelleme ma is itt lebeg (Shakespeare 450)

Shakespeare„Az öröm leghívebb szószólója: a csend. Alig volnék boldog, ha volna rá szavam.” (Shakespeare: Sok hűhó semmiért. Mészöly Dezső fordítása)1564-ben valószínűleg ezen a napon született William Shakespeare. Művei a Magyar Elektronikus Könyvtárban is fellelhetők. Eredetiben töbebk közt a British Library Online-ban olvashatók.

Walking Tour Guide Shakespeare’s Globe Theatre London; All The World’s A Stage:

Horrible Histories: the history of Shakespeare’s Globe:

 

Április 23-án ünnepeljük Shakespeare születésének 450. évfordulóját. Ezen a napon mutatják be a londoni Globe Színházban azt a Hamlet-előadást, melyet két év alatt a világ összes országában eljátszanak. A produkció 2014. június 21-én vendégeskedik a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.
Bár Shakespeare születésének pontos dátuma ismeretlen, és feltehetően az is a személyéhez kötődő mítosz része, hogy halálának dátuma egybeesik a születéséével, az irodalomtörténet április 23-án ünnepli a jeles évfordulót.
Shakespeare egykori, a kilencvenes években rekonstruált és újra megnyitott színházában, a Globe-ban egész évben különleges eseményekkel emlékeznek meg a jubileumról. A főépület mellett januárban nyitották meg a Jakab-stílusú fedett játszóhelyet, a Wanamaker Playhouse-t, ahol immár nemcsak tavasztól őszig, hanem egész évben műsoron tartják Shakespeare és kortársainak műveit, többnyire a reneszánsz kori hangulatot idéző gyertyafényes megvilágítással. Az elmúlt hétvégén születésnapi partit és családi nyílt napot tartottak, április 27-ig pedig jelképes összegért, 450 pennyért válthatják meg az érdeklődők az állóhelyes jegyeket a Globe előadásaira.

Hamlet szerepében: Ladi Emeruwa és Naeem Hayat (Fotó: Brownen Sharp)


2014. április 23-án
 indul útjára az a Hamlet-előadás, amelyet 2016. április 23-ig a világ összes országában bemutatnak. A társulat tizenhat tagja kerekedik fel, hogy vonaton, repülőn, hajón, buszon körbeutazza a hét kontinenst. A legkülönbözőbb helyeken elevenedik majd meg Hamlet királyfi története, eldugott falvak terein és nemzeti színházakban, tengerpartokon és kastélyudvarokban.
Shakespeare klasszikus tragédiáját Dominic Dromgoole, a Globe művészeti vezetőjének rendezésében állítják színre, hangsúlyozva a darab humorát, valamint nyelvezetének páratlan gazdagságát és leleményességét. A színészek egy csaknem üres színpadon adják elő a jól ismert történetet, ugyanúgy a szó erejével teremtve meg a cselekmény közegét, ahogy Shakespeare idejében is. 
Margitszigeti Szabadtéri Színpadon június 21-én mutatják be az előadást magyar feliratozással és egy különleges technikai kivetítéssel, így az ebben a formában csak Magyarországon lesz látható.
Hamletet két színész, Ladi Emeruwa és Naeem Hayat alakítja, a további szerepeket a két év alatt felváltva játsszák a színészek: Keith BartlettJohn DougallMiranda Foster, Phoebe FildesBeruce Khan, Tom Lawrence, Jennifer Leong, Rawiri Paratene, Matthew Romain, Amanda Wilkin. (Forrás: Budapesti Nyári Fesztivál 2014)

 

Szonettek

 I.

A gyönyörűt szaporítani vágyunk,

Hogy így örökké rózsáljon a Szép,

S emlékét, ha hull érettebb virágunk,

Őrizhesse a zsenge ivadék:

De te, saját fényszemed rabja, rőzsét

Lángodra tápnak: önmagad dobod,

Ínségbe fojtva, ami csupa bőség

Mézed ürme, te, önnön gyilkosod.

Te, aki a világ friss dísze vagy

S a víg tavasz előtt még csak herold,

Bimbódba temeted tartalmadat

S, édes vadóc, fukaron tékozolsz.

Szánj meg; szűnj külső jusst habzsolni: másképp

Megeszitek, a sír s te, a világét.

(Szabó Lőrinc fordítása)

(Visited 1 times, 1 visits today)
%d blogger ezt szereti: