Hogyan készítsünk házisajtot?

Hogyan készítsünk házisajtotA hőkezelt tejek nem alkalmasak a sajtkészítéshez, ezért ha házilag szeretnénk előállítani, próbáljunk magas zsírtartalmú házi tehén-, kecske-, vagy juhtejet vásárolni. Nyolc liter házi tejhez tegyünk 7 evőkanál sót, 14 evőkanál 20%-os ecetet (nálunk 8%-os ecet kapható, abból úgy 35 kanálnyi kell; de a citromlé vagy az almaecet talán korszerűbb), ízlés szerint metélőhagymát, hagymát és bazsalikomot, vagy bármilyen más fűszert.  
A tejet óvatosan forraljunk fel. Ha felforrt, öntsük hozzá az ecetet, és addig főzzük, amíg a túrószerűre összerántott tej jól elválik a savótól. A sajtot a metélőhagymán kívül elkészíthetjük apróra vágott fokhagymával, lilahagymával, petrezselyemmel vagy köménymaggal, kerülhet belé oregano, kakukkfű, bazsalikom is. Aki szereti a csípős ízeket, csípőspaprikát is tehet bele. Öntsük a félkész sajtot szűrőkendőbe (muszlin kendő, gézszerű sűrű szövésű anyag), kötözzük össze a ruha négy sarkát, és lógassuk fel, hogy jól ki tudjon csöpögni.

http://youtu.be/66dCliBiMuw

Ha kenhető sajtot szeretnénk, nem kell préselni, elég, ha hagyjuk 6-8 órát csöpögni, utána ízesítjük.
Ha keményebb, de könnyen szeletelhető sajtra vágyunk, a préselés ideje 2-3 óra lesz.
Ha keménysajtot ennénk szívesen, akkor 12 óráig hagyjuk préselődni. 
Ha tartósítani szeretnénk, akkor vagy alaposan kenjük be sóval vagy tegyük fél órára 20%-os (1 liter víz + 20 dkg só) sóoldatba. Ez főleg lágy sajtoknál kényelmes eljárás. A juhfeta sajtot például sós vízben tárolják.