Morris Panych: Történet a hetediken – KGSzT (Kassai Gimnazista Színjátszó Társulat)

KGSzT (Kassai Gimnazista Színjátszó TársulatA KGSzT (Kassai Gimnazista Színjátszó Társulat) bemutatja Morris Panych: Történet a hetediken című darabját. Rendezte: Bodony Andrea.

A felvétel a XV. Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztiválon készült Szepsiben.

Szereplők:

Férfi – Bazár György
Charlotte – Nagy Emese
Rodney – Gerenyi Ervin
Jennifer – Kovács Boglárka
Leonard – Czáboczky Szabolcs
Marshall – Bók Attila
Joan – Illés Csenge
Michael – Főző Péter
Rachel – Petrík Csenge
Bonnie – Tóth Emese
Al – Tancer Tamás
Wilson nővér – Vajner Csilla
Lillian – Krausz Tímea
Első – Szabó Dániel
Második – Zsarnai Zsófia

Díszlet: Komjáti Zsolt, Balogh Judit, Konkoly Tamás, Pásztor Dénes
Hang: Konkoly Tamás
Fény: Pásztor Dénes, Jakab Orsolya

A kortárs kanadai drámaíró  darabját tarthatjuk társadalomkritikának is, de az eredeti dráma egzisztenciális kérdésekkel foglalkozik. A remek párbeszédek, a helyzet- és jellemkomikumból adódó lehetőségek felhőtlen szórakozást kínálnak, ám bőven adódik alkalom a tűnődésre, önreflexióra is.
Egy bérház hetedik emeletén játszódnak a dolgok, ám az eredeti angol cím hét történetre is utalhat, hét különböző viselkedési sztereotípiára, mellyel főhősünk szembesül. Ő az a főszereplő, aki a bérház hetedik emeleti párkányán áll, talán ugrani készül, talán csak nem tudja, merre kellene megtennie a következő lépést. Lehet, hogy magányra vágyik, hogy döntésre juthasson, lehet, hogy éppen embertársai támogatására lenne szüksége. De a lakók, akikkel megismerkedik, szintén értelmetlenné és különössé tették saját világukat. A segítség végül megérkezik, de a nézők számára több megoldási lehetőséget, különféle értelmezési módokat kínál. (Forrás: Lakoma)

KGSzT (Kassai Gimnazista Színjátszó Társulat)

Társulatunk a kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium színjátszó csoportja, mely 1996-ban kezdte meg működését Bodon Andrea tanárnő vezetésével. Bemutatkozó előadásunk Presser-Sztevanovity: A padlás című musicalje volt. A következő években színre vittük Weöres Sándor: Holdbéli csónakos című művét, Lázár Ervin: Szegény Dzsoni és Árnika című dramatizált meseregényét, Heltai Jenő: Az ezerkettedik éjszaka című orientális mesejátékát, és ezután egy merész műfajváltással Mrožek: Szerenád c. abszurdjával  próbálkoztunk meg, melyet Jevgenyij Svarc: Az árnyék c. darabja követett.

Nem akartuk azonban sokáig éheztetni gyerek-közönségünket, ezért hamarosan visszatértünk a mese műfajához, és Zalán Tibor: Vigyázat, a tetőn angyalok járnak című zenés mesejátékát vittük színre. Ezt egy klasszikus színdarab, Tersánszky Józsi Jenő – Örkény István: Kakuk Marci c. darabja követte.

A változatosság azonban mindig jót tesz egy színjátszó csoport életében, így egy újabb abszurd, Mrožek: Özvegyek c. darabja után ismét egy mesére esett a választásunk. A Benedek Elek meséje alapján készült Bűbájos c. előadást 2012 tavaszán láthatta először a közönség. 2013-ban azonban a kortárs drámairodalom keltette fel figyelmünket, így esett választásunk a kanadai Morris Panych: Történet a hetediken című művére, melynek premierje 2013. június 10-én volt.

Olvass tovább: http://kgszt.webnode.sk/

 

További hasonló témájú videók